Absolwent studiów licencjackich i magisterskich na kierunku dietetyka – Uniwersytetu Medycznego
w Łodzi oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Z wyróżnieniem uzyskał stopień naukowy doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Wykładowca akademicki, prelegent szkoleń, autor i współautor licznych publikacji naukowych oraz monografii. Jego zainteresowania skupiają się wokół dietetyki klinicznej, ze szczególnym uwzględnieniem dietoterapii nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, chorób metabolicznych oraz żywienia klinicznego. Aktywnie uczestniczy w życiu naukowym, biorąc udział w konferencjach i szkoleniach organizowanych przez krajowe i międzynarodowe towarzystwa naukowe – zarówno jako uczestnik, jak i prelegent. Członek Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwa Lipidologicznego oraz European Society of Cardiology. Pełni także funkcję Członka Zarządu Sekcji Pielęgniarstwa Kardiologicznego i Pokrewnych Zawodów Medycznych PTK.