Aktualności naukowe

Dwukolorowa guma do żucia na podorędziu protetyka

Dr n. med. Irena Duś-Ilnicka

Katedra i Zakład Patologii Jamy Ustnej, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Rehabilitacja narządu żucia pacjenta, jako proces wielopłaszczyznowy, jest jednym z głównych celów protetyki. Test zdolności mieszania pokarmu (mixing ability test) pozwala na uzyskanie informacji o zdolności żucia pacjenta. Poszukiwanie obiektywnej metody pomiaru tego procesu w celu monitorowania efektów leczenia stomatologicznego jest przedmiotem badań wielu grup naukowców. Pierwotnie do tych pomiarów wykorzystywano żywność o twardej strukturze, np. orzechy, marchewki lub jabłka. Aktualnym trendem jest zastosowanie dwukolorowych gum do żucia, które wprowadzono w ostatnich latach do oceniania zdolności żucia pacjenta. Jednak, jak podają naukowcy, idealnego modelu kolorów, które mogłyby zostać wykorzystane, nie uzyskano.