Aktualności naukowe

Najnowsze badania. Tajska kuchnia a stan uzębienia

dr n. med. Irena Duś-Ilnicka

Katedra i Zakład Patologii Jamy Ustnej,

Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Kto z państwa planował w tym roku egzotyczne wakacje w Tajlandii, zapewne poza marzeniami o wspaniałym krajobrazie i ciepłym klimacie liczył także na możliwość rozsmakowania się w osławionych na cały świat tajskich potrawach. W większości przypadków niestety plany te w najbliższym czasie nie zostaną zrealizowane, jednak już dzisiaj możemy poznać bliżej stan zdrowia jamy ustnej Tajów w odniesieniu do rodzaju spożywanych posiłków, dzięki badaczce Naorungroj, która podjęła ten temat. W Tajlandii głównym źródłem cukru w diecie są m.in. słodkie przekąski (wypieki cukiernicze, różnego rodzaju chrupkie potrawy i tradycyjne desery). Do tej pory nie opisano dokładnie, w jakim zakresie spożywanie słodkich przekąsek może wpływać na utratę zębów w populacji Tajów.

Do góry