Profilaktyka
Dieta z ograniczeniem cukrów prostych u dzieci w prewencji wystąpienia próchnicy
mgr Agnieszka Lejk
prof. dr hab. n. med. Małgorzata Myśliwiec
- Omówienie przyczyn i rozwoju próchnicy u dzieci
- Przedstawienie produktów kariogennych i kariostatycznych oraz zasad prawidłowego odżywiania, protekcyjnego dla zębów i jamy ustnej
- Rola śliny w zapobieganiu procesowi próchnicotwórczemu
- Znaczenie i rola rodziców w edukacji dzieci w zakresie prawidłowego sposobu odżywiania, a także profilaktyki próchnicy
Próchnica zębów jest najczęstszą chorobą tkanek twardych zęba u dzieci. Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to „umiejscowiony, patologiczny proces pochodzenia zewnątrzustrojowego, który prowadzi do odwapnienia oraz proteolitycznego rozpadu twardych tkanek zęba”1. Problem występowania ubytków próchnicowych w zębach obserwuje się u 20-90% populacji europejskich dzieci w wieku 6 lat2. W 2015 r. w Polsce próchnica zębów dotyczyła 53,8% 3-latków oraz 94% młodzieży po ukończeniu 15 r.ż.3
Na podstawie teorii Mathewsona na rozwój próchnicy wpływają następujące czynniki:
- odpowiednia flora bakteryjna
- podatność tkanek zęba
- substrat dla bakterii, czyli węglowodany
- czas, w jakim bakterie wytwarzające kwasy działają na tkanki zęba4.
Problem rozwoju próchnicy dotyczy najczęściej dzieci pomiędzy 5 a 6 r.ż., u których dochodzi wtedy do utraty zębów mlecznych, oraz dzieci starszych – w wieku 12-14 lat, kiedy wymiana uzębienia dobiega końca. Jednak pierwsze objawy choroby można dostrzec już nawet po ukończeniu 1 r.ż.5
Profilaktyka spełnia istotną rolę prozdrowotną, także u dzieci, dlatego w Polsce powstał program monitorowania stanu zdrowia jamy ustnej realizowany w latach 2016-2020. Jego celem jest edukacja rodziców i dzieci w zakresie zapobiegania wystąpieniu próchnicy. Zwraca się szczególnie uwagę na działania profilaktyczne w zakresie higieny jamy ustnej, prawidłowy sposób odżywiania oraz regularne wizyty u stomatologa6. Jednak częsta i prawidłowa pielęgnacja jamy ustnej nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, jeżeli nie wprowadzimy właściwych nawyków żywieniowych.
Prawidłowe nawyki żywieniowe – znaczenie dla zdrowia uzębienia i jamy ustnej
Od początku życia dziecka rolą rodzica jest m.in. pokazanie swojemu potomstwu prawidłowego sposobu odżywiania, które wpływa na dalszy jego rozwój, stan zdrowia oraz zapobiega wystąpieniu wielu chorób, w tym dotyczących jamy ustnej. Niestety coraz ...
W profilaktyce wystąpienia próchnicy najważniejsze jest kierowanie się zasadami prawidłowego odżywiania. Pierwsza z nich mówi o regularnym spożywaniu posiłków. Jest to niezwykle istotne w kontekście ryzyka wystąpienia ubytków próchnicowych. Po pos...