Dieta nie chroni, ale pomaga

Szwedzcy naukowcy przez ponad 20 lat badali wpływ rozmaitych substancji pokarmowych na ryzyko zachorowania na mikroskopowe zapalenie jelita grubego (MZJG). W obserwowanej przez nich grupie potencjalnych pacjentów nie wykazali żadnej znaczącej zależności, badając spożycie białka, węglowodanów, sacharozy, nasyconych i nienasyconych tłuszczów, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, błonnika i cynku. Potwierdzili za to, że ryzyko jest ponad dwukrotnie wyższe u palaczy (2,29), a trzyipółkrotnie wyższe u kobiet (3,57). Ciekawa okazała się zależność między spożyciem alkoholu a ryzykiem zachorowania. W szwedzkim badaniu wykazano bowiem, że rosło ono u tych, którzy go nadużywali. 

Jak widać, nie udało się przypisać jakimś konkretnym pokarmom roli w powstawaniu MZJG. U tych, którzy już chorują odpowiednia dieta może jednak złagodzić uciążliwe biegunki. 

W okresach zaostrzeń specjaliści rekomendują tzw. dietę BRAT, w której wiodącą rolę odgrywają banany, ryż, sok jabłkowy i tosty. Zalecają też unikanie alkoholu i kofeiny oraz zdecydowanie – rzucenie palenia. 

Warto pamiętać, by nie ograniczać się tylko do płynów, nie wykluczać z codziennej diety błonnika i zadbać o źródła sodu i potasu, bo te elektrolity są tracone przy biegunce. 


Bibliografia: 

Diet Strategies for Managing Chronic Diarrhea. International Foundation for Gastrointestinal Disorders. https://iffgd.org/gi-disorders/diarrhea/nutrition-strategies/ 


Larsson JK, Sonestedt E, Ohlsson B, Manjer J, Sjöberg K. The association between the intake of specific dietary components and lifestyle factors and microscopic colitis. Eur J Clin Nutr. 2016 Nov;70(11):1309-1317. doi: 10.1038/ejcn.2016.130. Epub 2016 Jul 27. PMID: 27460269; PMCID: PMC5107968.