Onkogeriatria

Żywienie starszych pacjentów onkologicznych w trakcie chemioterapii

dr n. med. Maryna Rubach

Oddział Chemioterapii Dziennej, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie – Państwowy Instytut Badawczy

Adres do korespondencji:

dr n. med. Maryna Rubach

Oddział Chemioterapii Dziennej,

Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie

– Państwowy Instytut Badawczy

ul. Roentgena 5, 02-781 Warszawa

  • Przyczyny i powikłania niedożywienia
  • Metody oceny stanu odżywienia u starszych chorych na nowotwory
  • Zalecenia dietetyczne podczas chemioterapii w zależności od objawów

Występowanie chorób nowotworowych u osób starszych jest coraz częściej obserwowane i ma tendencję wzrostową. W większości krajów na świecie proporcjonalnie najwięcej przybywa osób powyżej 60 roku życia. W 2013 r. na świecie było takich osób >800 mln, a przewiduje się, że w 2050 r. będzie już ich ok. 2 mld. Natomiast z epidemiologicznych danych onkologicznych wynika, że >50% nowo rozpoznanych nowotworów i 71% zgonów z powodu tych chorób występuje u osób ≥65 roku życia.

Żywienie w chorobach nowotworowych jest jednym z podstawowych elementów terapii i często stanowi bardzo ważny element prognostyczny. Ma to szczególne znaczenie u osób starszych, ponieważ u >50% z nich obserwuje się niedożywienie; średnio w populacji to nieco >40%. Z niewielu badań naukowych poświęconych osobom chorym na raka w podeszłym wieku wynika, że obserwuje się aż u 71% z nich spadek masy ciała wynoszący >10%, a wskaźnik masy ciała (BMI – body mass index) <20 kg/m2 u 44%1. Taka sytuacja jednak nie dotyczy wszystkich chorych w starszym wieku i może zależeć np. od rodzaju nowotworu. Inny autor opisał grupę chorych na raka piersi i okazało się, że w tej grupie niedożywienie miało miejsce znacznie rzadziej, a BMI <22 kg/m2 występowało tylko u 5%2. Natomiast badanie francuskich autorów rozróżnia w ocenie niedożywienia nowotwory przewodu pokarmowego i nowotwory w innych lokalizacjach. Okazuje się, że w przypadku nowotworów niewywodzących się z przewodu pokarmowego odsetek obniżonego BMI wynosił tylko 13,3%, a w nowotworach przewodu pokarmowego już 28%1.

Z wielu badań klinicznych wynika, że niedożywienie w chorobach nowotworowych wiąże się z większym odsetkiem zgonów, pogorszoną jakością życia, gorszą tolerancją leczenia i często słabszą odpowiedzią na leczenie, również na chemioterapię. Jednocześnie chemioterapia pogłębia stan niedożywienia przede wszystkim z uwagi na wiele objawów niepożądanych, takich jak nudności, wymioty, obniżony apetyt, stany zapalne śluzówek i biegunki. Dodatkowo osoby starsze bardzo często są obciążone wielochorobowością, np. chorobami serca, POChP, niewydolnością krążenia, nadciśnieniem, cukrzycą, co ma również negatywny wpływ na stan odżywienia1-5.

Przyczyny i powikłania niedożywienia

Do najczęstszych przyczyn niedożywienia w onkologii zaliczamy:

  • niedostateczne odżywianie drogą doustną wskutek braku apetytu, działania niepożądanego leków (w tym często cytostatyków), radioterapii czy dolegliwości związanych z samą chorobą nowotworową (np. ucisku spowodowanego guzem nowotworowym, niedrożnością)
  • zwiększoną utratę substancji odżywczych spowodowaną np. przetokami, zaburzonym wchłanianiem, biegunkami
  • wzrost zapotrzebowania na składniki odżywcze, np. w zakażeniach, gorączce, po urazach, operacjach, w tym onkologicznych.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Przyczyny i powikłania niedożywienia

Do najczęstszych przyczyn niedożywienia w onkologii zaliczamy:

Ocena stanu odżywienia u chorych na nowotwory

Wprowadzenie wczesnej rutynowej oceny stanu odżywienia i oszacowanie ryzyka wystąpienia niedożywienia u chorych na nowotwór jest podstawą do wszczęcia odpowiedniej interwencji [...]

Zalecenia dietetyczne w trakcie chemioterapii

Chemioterapia działa uszkadzająco nie tylko na komórki nowotworowe, ale również na wiele szybko dzielących się komórek prawidłowych, dlatego wywołuje wiele objawów [...]

Zalecenia dietetyczne w zależności od objawów

Posiłki powinny być nieduże, spożywane częściej, raczej chłodne, lekkostrawne, bez intensywnego smaku i zapachu. Zaleca się potrawy takie jak: różne zupy, [...]

Podsumowanie

Niedożywienie dotyka wielu pacjentów onkologicznych, w tym osób w starszym wieku. Według danych National Cancer Institute ponad 50% nowo rozpoznanych nowotworów [...]
Do góry