Profilaktyka zachorowań

Żywienie w profilaktyce nowotworów

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Adres do korespondencji:

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

Zakład Dietetyki Klinicznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny

ul. Ciołka 27, 01-445 Warszawa

e-mail: dorota.szostak-wegierek@wum.edu.pl

  • Sposób odżywiania (zbilansowana dieta) oraz styl życia (m.in. aktywność fizyczna, dbanie o prawidłową masę ciała przez całe życie, unikanie kancerogenów) jako elementy zapobiegające nowotworom
  • Omówienie produktów spożywczych i zawartych w nich składników pod kątem działania ochronnego oraz zwiększającego ryzyko nowotworów
  • Zalecenia żywieniowe w profilaktyce nowotworów


Sposób odżywiania ma udowodniony wpływ na ryzyko rozwoju nowotworów. Podstawowe znaczenie w ich zapobieganiu ma odpowiednia struktura diety, która powinna być oparta na żywności przede wszystkim roślinnej, oraz dbanie o prawidłową masę ciała przez całe życie. Ważnym elementem profilaktyki jest także regularna aktywność fizyczna.

Czynniki żywieniowe wykazujące działanie protekcyjne

Produkty spożywcze i zawarte w nich składniki mogą mieć działanie ochronne lub zwiększające ryzyko nowotworów. Do protekcyjnych składników pokarmowych pochodzących z żywności roślinnej należą:

  • flawonoidy pochodzące przede wszystkim z warzyw i owoców
  • glukozynolany znajdujące się w dużej ilości w warzywach krzyżowych, takich jak kapusta, brokuł, kalafior
  • fitoestrogeny pochodzące przede wszystkim z soi (izoflawony) i siemienia lnianego (lignany)
  • karotenoidy (w tym likopen), obecne w żółtych, pomarańczowych, czerwonych i zielonych warzywach
  • błonnik pokarmowy pochodzący z pełnoziarnistych produktów zbożowych, a także z warzyw i owoców
  • witamina C obecna w owocach i warzywach
  • witamina E, której głównymi źródłami są oleje roślinne, orzechy i nasiona
  • resweratrol obecny w skórkach czerwonych winogron i czarnych porzeczek oraz w orzeszkach ziemnych
  • foliany, których najlepszym źródłem są zielone warzywa liściaste1-3.

Ochronne działanie wielu tych substancji, takich jak flawonoidy, karotenoidy, witaminy E i C, polega na aktywności antyoksydacyjnej, a co za tym idzie, na zapobieganiu powstawaniu wolnych rodników i mutacji.

Glukozynolany z kolei są prekursorami biologicznie aktywnych związków, takich jak izotiocyjaniany, do których należy sulforafan, oraz indoli, takich jak indolo-3-karbinol i diindolilometan. Substancje te wywierają wpływ na metabolizm kancerogenów poprzez modulację aktywności enzymów I oraz II fazy detoksykacji i w ten sposób również chronią organizm przed uszkodzeniami DNA.

Metabolity izoflawonów i lignanów (jak genisteina, enterolakton oraz enterodiol) wykazują wpływ na receptory estrogenowe, dzięki czemu redukują ryzyko nowotworów hormonozależnych.

Wiele z wymienionych składników pochodzenia roślinnego wykazuje działanie przeciwzapalne, antyangiogenne, antyproliferacyjne, proapoptotyczne i przeciwprzerzutowe1-3.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Czynniki żywieniowe nasilające ryzyko nowotworów

Do czynników żywieniowych sprzyjających powstawaniu nowotworów należą:

Struktura diety

Duże znaczenie w profilaktyce nowotworów ma model żywienia zbliżony do diety śródziemnomorskiej, która jest oparta przede wszystkim na żywności roślinnej. Udział [...]

Nadwaga i otyłość

Ważnym czynnikiem nasilającym ryzyko nowotworów jest nadwaga i otyłość. Udowodniono, że dotyczy to gruczolakoraka przełyku, szpiczaka mnogiego, raka wpustu żołądka, okrężnicy, [...]

Aktywność fizyczna

Innym elementem stylu życia, który zmniejsza ryzyko nowotworów, jest aktywność fizyczna. Wyniki badań obserwacyjnych świadczą o jej ochronnym działaniu przed wystąpieniem [...]

Zalecenia żywieniowe w profilaktyce nowotworów

Opisane powiązania zostały uwzględnione w zaleceniach dotyczących stylu życia opublikowanych w 2018 r. w raporcie World Cancer Research Fund i American [...]

Do góry