Żywienie

Żywienie kliniczne jako wspomaganie leczenia u chorych na nowotwory

emer. prof. dr hab. med. WUM Bruno Szczygieł
prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk2,3 
dr n. med. Anna Ukleja3

1Warszawski Uniwersytet Medyczny 
2Klinika Chirurgii Onkologicznej, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowy Instytut Badawczy, oddział w Krakowie 
3Zakład Dietetyki Klinicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Adres do korespondencji:

dr n. med. Anna Ukleja

Zakład Dietetyki Klinicznej, Wydział Nauk o Zdrowiu, WUM

ul. ul. Erazma Ciołka 27

01-445 Warszawa

e-mail: ania.ukleja@wp.pl

  • Autorzy zwracają uwagę na problem niedożywienia, zwłaszcza u pacjentów z nowotworami. Obowiązujące od niemal 30 lat zalecenia o wszczęciu żywienia klinicznego powinny być znane każdemu chirurgowi i stosowane w codziennej praktyce klinicznej. Właśnie u pacjentów chirurgicznych bowiem, w tym zwłaszcza z nowotworami, niedożywienie ma największy wpływ na wzrost częstości powikłań, śmiertelności i kosztów leczenia

Obserwowany w ostatnich latach wzrost zachorowań na nowotwory sugeruje, że w następnych dekadach zarówno zachorowalność, jak i śmiertelność będą rosły. Towarzyszące nowotworom niedożywienie stanowi zły czynnik rokowniczy i pogarsza wyniki leczenia. Ocenia się, że niezależnie od tego, czy jest to leczenie chirurgiczne, czy radio-/chemioterapia, 10-20% chorych umiera z powodu niedożywienia, a nie z powodu guza nowotworowego1.

Również w Polsce zachorowalność na nowotwory w latach 2010-2016 wzrosła z >140 000 do >180 0002. Chociaż większość lekarzy nie zdaje sobie z tego sprawy, towarzyszące każdej chorobie niedożywienie jest chorobą. Figuruje ono w Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD – International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) w dziale E 40-46 i jak każda choroba powinno być rozpoznane, leczone i wpisane do historii choroby oraz karty informacyjnej z wyszczególnieniem zastosowanego leczenia i zaleceń do domu. Niestety, związane z chorobą niedożywienie, mimo że stanowi główną przyczynę zwiększonej chorobowości, śmiertelności, przedłużonego pobytu w szpitalu i znamiennie wyższych kosztów leczenia, jest rzadko rozpoznawane i jeszcze rzadziej leczone3. Brak wiedzy na temat zapotrzebowania na składniki odżywcze i energię oraz współczesnych możliwości dostarczenia pożywienia każdemu pacjentowi – niezależnie od jego stanu klinicznego, sprawiają, że stan odżywienia większości chorych ulega dalszemu pogorszeniu po przyjęciu do szpitala.

Dopiero w 1955 r. dwaj amerykańscy chirurdzy Rhoads i Alexander z Kliniki Chirurgicznej Uniwersytetu Pensylwańskiego w Filadelfii wykazali po raz pierwszy, że niedożywienie charakteryzujące się niezamierzonym ubytkiem masy ciała (m.c.) i pogorszen...

  • chorzy niedożywieni przy przyjęciu do szpitala (utrata >4,5 kg m.c., stężenie albumin <3,4 g/dl) planowani do dużych operacji powinni być żywieni dojelitowo lub pozajelitowo przez 8-10 dni przed operacją
  • pacjenci po dużych operacjach, u których normalne odżywianie nie będzie wdrożone w ciągu 5 dni od zabiegu, powinni być żywieni pozajelitowo lub dojelitowo do czasu przywrócenia normalnego odżywiania drogą doustną, pokrywającego co najmniej 60% zapotrzebowania (ok. 1400 kcal)
  • u ciężko chorych, u których przewidywany okres głodzenia będzie wynosił >7 dni, należy wdrożyć leczenie żywieniowe natychmiast po wyrównaniu zaburzeń.

Sformułowane niespełna 30 lat temu zalecenia są nadal w pełni aktualne – powinny być znane każdemu chirurgowi i stosowane w codziennej praktyce klinicznej. Właśnie u pacjentów chirurgicznych bowiem, w tym zwłaszcza z nowotworami, niedożywienie ma ...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Niedożywienie związane z chorobą

Wyróżniamy 3 rodzaje niedożywienia: przewlekłe typu marasmus (simple starvation), ostre typu kwashiorkor (stress starvation) oraz typu mieszanego.

Wyniszczenie

Wyniszczenie, czyli kacheksja, jest złożonym zespołem metabolicznym spowodowanym przewlekłą chorobą i znaczącym ograniczeniem lub zaprzestaniem podaży pożywienia. Charakteryzuje się:

Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)

Jest to zagrażający życiu zespół zaburzeń wielonarządowych, metabolicznych i wodno-elektrolitowych będący wynikiem zbyt dużej podaży energii (zwłaszcza glukozy) i białka u [...]

Niedożywienie szpitalne

Niedożywienie u chorych przyjmowanych do szpitali najczęściej jest nierozpoznawane i nieleczone. Prowadzi to do rozwoju niedożywienia szpitalnego4, które rozwija się u [...]

Zapotrzebowanie na energię, makroskładniki odżywcze, elektrolity i wodę

Ocena zapotrzebowania na energię, białko, węglowodany, tłuszcz, elektrolity i wodę jest podstawą planowania żywienia dostosowanego do potrzeb pacjenta. Dotyczy to:

Niedożywienie u pacjentów onkologicznych

Utrata apetytu i postępująca utrata masy ciała spowodowane nowotworem stanowią zły czynnik rokowniczy i pogarszają wyniki leczenia onkologicznego niezależnie od tego, [...]

Wskazania do leczenia żywieniowego

Żywienie kliniczne należy stosować u chorych, u których:

Podsumowanie

Niedożywienie jest chorobą. Figuruje w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób, pogarsza skuteczność i wyniki leczenia, zwiększa chorobowość i śmiertelność, przedłuża czas i koszty [...]

Do góry