Moim zdaniem

Zbyt chuda dieta dla dwojga

Opracowała: Irena Fober

Dorota Świątkowska, mgr inż. żywienia człowieka z kilkunastoletnim doświadczeniem w pracy na Oddziale Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka

2 razy wzrośnie stawka żywieniowa w programie pilotażowym NFZ „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.

30 proc. stawki będzie przeznaczone na wynagrodzenie dietetyka i działania edukacyjne.

Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że w krytycznych okresach rozwoju organizmu, m.in. w życiu płodowym, długotrwały, poważny niedobór bądź nadmiar składników odżywczych, witamin oraz składników mineralnych prowadzi do modyfikacji procesów metabolicznych i hormonalnych, które wpływają na zdrowie dziecka. Poważne zaburzenia, które nastąpiły w życiu płodowym, są nieodwracalne, a ich konsekwencją jest zwiększenie predyspozycji do wystąpienia chorób cywilizacyjnych w późniejszym życiu.

Mimo iż prawidłowa dieta jest tak ważna, a w warunkach szpitalnych żywienie powinniśmy wręcz uznać jako część procesu terapeutycznego, w wielu szpitalach, co pokazują kontrole NIK, żywienie to obowiązek wypełniany jako minimum minimorum. W rezulta...

Do góry