
Czy codzienna suplementacja kwasów omega-3 może pomóc spowolnić starzenie? Tak - jeśli połączysz ją z aktywnością fizyczną!
09.04.2025
Magnez to istotny składnik mineralny, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jest niezbędny dla zdrowia serca, układu nerwowego i gospodarki energetycznej. Jednak czy jego niedobór może zwiększać ryzyko śmierci?
Najnowsze badania sugerują, że tak – zwłaszcza u osób z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (MASLD) lub jej odmianą związaną z alkoholem (MetALD). Wyniki tego przełomowego badania mogą pomóc w lepszej profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i poprawie jakości życia.
Magnez a ryzyko zgonu – co wykazało badanie?
Naukowcy przeanalizowali dane 3 802 osób z MASLD i MetALD, które były obserwowane przez średnio 26 lat w ramach amerykańskiego badania NHANES III. Skupiono się na tzw. wskaźniku niedoboru magnezu (MDS), który określa, jak dobrze organizm jest w stanie zatrzymywać ten pierwiastek. Okazało się, że osoby z wysokim MDS (czyli gorszym statusem magnezu) miały o 252% wyższe ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny i aż o 301% większe ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu do osób z prawidłowym poziomem magnezu.
Co ciekawe, ryzyko to było jeszcze większe u osób, które spożywały mniej magnezu niż zalecana dzienna norma. Szczególnie narażone były też osoby we wczesnych stadiach chorób wątroby, co sugeruje, że niedobór magnezu może przyspieszać ich progresję i prowadzić do poważniejszych powikłań zdrowotnych.
Jak chronić się przed niedoborem magnezu?
Naukowcy wskazują, że odpowiednia suplementacja i dieta bogata w magnez mogą zmniejszyć ryzyko powikłań u osób z chorobami wątroby. Jakie produkty warto włączyć do swojego jadłospisu?
- Zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, natka pietruszki)
- Orzechy i nasiona (migdały, pestki dyni, słonecznika)
- Rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca)
- Pełnoziarniste produkty zbożowe
- Gorzką czekoladę i kakao
Magnez to kluczowy składnik mineralny dla zdrowia wątroby i serca.
Niedobór magnezu może mieć znacznie poważniejsze konsekwencje, niż do tej pory sądzono, zwłaszcza dla osób z chorobami metabolicznymi. Regularne monitorowanie poziomu tego pierwiastka i jego odpowiednia podaż w diecie mogą okazać się skutecznym narzędziem w profilaktyce zdrowotnej. Najnowsze badania otwierają nowe możliwości leczenia i zarządzania ryzykiem chorób wątroby oraz serca, podkreślając rolę prostych, codziennych nawyków żywieniowych.
Zalecane dzienne spożycie (RDA) magnezu dla mężczyzn wynosi 420 mg, a dla kobiet 320 mg. Badania epidemiologiczne przeprowadzone w Polsce w latach 2017-2020 wśród osób w wieku 19-64 lata (WUM w ramach Narodowego Programu Zdrowia) wykazały, że średnie spożycie magnezu wynosi średnio 309 mg na dobę. Kobiety wraz z dietą przyjmują średnio 279 mg, a mężczyźni 338 mg magnezu na dobę, co oznacza, że przeciętny Polak powinien uzupełniać dziennie ~80 mg magnezu, a Polka ~40 mg. Sięgając po preparat magnezu, powinniśmy wybierać te zarejestrowane jako leki z postacią organiczną (np. mleczan magnezu) i dodatkiem wit. B6. Aby mieć pewność, że dawka magnezu z leku trafi do miejsca najefektywniejszego wchłaniania tego minerału, tj. do jelita cienkiego, warto wybierać lek w formie tabletki dojelitowej. Forma ta pozwoli również ograniczyć ryzyko działań niepożądanych ze strony żołądka. Warto również podkreślić, że lepsze wchłanianie obserwuje się przy stosowaniu niższych dawek a często. Uwzględniając powyższe badania i wyliczone niedobory magnezu w diecie Polaków warto rozważyć codzienne stosowanie 48 mg mleczanu magnezu z witaminą B6 w postaci dojelitowej raz lub dwa razy dziennie, w zależności czy jesteś kobietą, czy mężczyzną.
Autor: Joanna Michalina Jurek, PhD
Fan L, Zhu X, Zhang X, Salvador S, Zhang X, Shrubsole MJ, Izzy MJ, Dai Q. Magnesium Depletion Score and Mortality in Individuals with Metabolic Dysfunction Associated Steatotic Liver Disease over a Median Follow-Up of 26 Years. Nutrients. 2025 Jan 10;17(2):244.
https://www.mdpi.com/2072-6643/17/2/244
Charakterystyka Produktu Leczniczego Magvit B6
J. Masiakowski, Porównanie uwalniania substancji aktywnych z dwóch wybranych preparatów magnezowych przeprowadzone w farmakopealnych warunkach badania preparatów dojelitowych, Terapia i Leki, 2001/XXI/LI/5
J P Schuchardt i wsp., Intestinal Absorption and Factors Influencing Bioavailability of Magnesium-An Update, Current Nutrition & Food Science, 2017, 13, 260-278
Jedrzejek M i wsp., Stosowanie preparatów magnezu w praktyce lekarza rodzinnego, Lekarz POZ 2/2021