Duet dla poprawy glikemii i zdrowych stawów - jak magnez i potas mogą poprawić jakość życia i wspierać zdrowie stawów u osób z cukrzycą?

Jak suplementacja magnezu i potasu może wspierać zdrowie chorego na cukrzycę? 

Cukrzyca typu 2 (DMT2 – diabetes mellitus type 2) to choroba, która wpływa na wiele aspektów zdrowia – od metabolizmu glukozy, przez stan zapalny, aż po jakość życia pacjenta. Coraz więcej badań wskazuje na to, że odpowiednia suplementacja mikroskładników, takich jak magnez (Mg) i potas (K), może wspomagać nie tylko kontrolę stężenia glukozy we krwi, ale także funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Jednym z ważnych aspektów, które badano w najnowszych eksperymentach klinicznych, jest wpływ tych pierwiastków na czynnik reumatoidalny (RF – rheumatoid factor) – marker przewlekłego stanu zapalnego w organizmie, który może mieć znaczenie w rozwoju chorób autoimmunologicznych.

Co ciekawe, niedawno przeprowadzone badanie kliniczne w grupie 80 pacjentów z cukrzycą typu 2 wykazało potencjał suplementacji magnezu i potasu na zdrowie stawów (RF) oraz ogólną jakość życia (QoL – quality of life). Uczestnicy badania zostali podzieleni na cztery grupy: 1) kontrolna (bez suplementacji), 2) przyjmująca wyłącznie magnez, 3) przyjmująca wyłącznie potas, 4) przyjmująca zarówno magnez, jak i potas Badanie trwało 60 dni, a przed suplementacją i po jej zakończeniu oceniano wartość RF, QoL oraz parametry metaboliczne.

Magnez a stan zapalny i cukrzyca 

Wyniki badania wskazują, że suplementacja magnezu miała pozytywny wpływ na zmniejszenie wartości RF. Oznacza to, że ten pierwiastek może działać przeciwzapalnie, co ma szczególne znaczenie dla osób z cukrzycą, u których często obserwuje się przewlekły stan zapalny. Co więcej, stężenie magnezu we krwi u pacjentów po suplementacji wzrosło, co mogło korzystnie wpłynąć na kontrolę glikemii i ogólne samopoczucie.

Czy potas również ma znaczenie? 

Potas jest kluczowym składnikiem mineralnym regulującym gospodarkę wodno-elektrolitową oraz funkcje układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. W omawianym badaniu jego suplementacja nie wpłynęła znacząco na czynnik reumatoidalny, jednak u pacjentów przyjmujących zarówno magnez, jak i potas odnotowano poprawę jakości życia, szczególnie w zakresie funkcjonowania fizycznego i psychicznego. Może to sugerować, że potas, choć nie działa bezpośrednio przeciwzapalnie, wspiera organizm w lepszym radzeniu sobie ze stresem metabolicznym.

Jak włączyć magnez i potas do codziennej diety? 

Suplementacja to jedno, ale najlepszym sposobem na uzupełnienie niedoborów magnezu i potasu jest zbilansowana dieta. Oto kilka naturalnych źródeł tych pierwiastków:

  • magnez: orzechy (migdały, nerkowce), pestki dyni, szpinak, kakao, pełnoziarniste produkty zbożowe
  • potas: banany, pomidory, ziemniaki, fasola, awokado, orzechy. 

Regularne spożywanie tych produktów może wspierać zdrowie metaboliczne i zmniejszać ryzyko powikłań cukrzycowych.

Czy warto suplementować magnez i potas? Chociaż badanie nie wykazało jednoznacznego wpływu potasu na czynnik reumatoidalny, magnez wydaje się obiecującym wsparciem w walce z przewlekłym stanem zapalnym i poprawą samopoczucia osób chorujących na cukrzycę. Osoby cierpiące na DMT2 i chcące zadbać o zdrowie stawów oraz lepszą jakość życia powinny rozważyć wzbogacenie diety w te dwa kluczowe mikroelementy. Sięgając po magnez, warto wybrać lek z formą organiczną, np. mleczan magnezu, wzbogacony witaminą B6. Taki produkt będzie charakteryzował się wyższą przyswajalnością. Co więcej, wbrew powszechnym praktykom, warto sięgać po mniejsze dawki magnezu, ale za to częściej. Dzięki temu mamy pewność, że organizm efektywnie spożytkuje dostarczoną porcję tego pierwiastka. I ostatnią rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest forma leku. W związku z tym, że magnez wchłania się dopiero w jelitach, sięgając po tabletkę w formie dojelitowej, mamy pewność, że 100% substancji dotrze do miejsca jej wchłaniania, w przeciwieństwie do zwykłej tabletki, która trafia do tego odcinka przewodu pokarmowego jedynie w 16%. Ostateczną decyzję o suplementacji zawsze warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, aby dostosować dawki do indywidualnych potrzeb organizmu.

 

Autor: Joanna Michalina Jurek, PhD  

 

Piśmiennictwo:

  • Bibi HS, Rafi U, Khalid S, et al.(2025). Effect of magnesium and potassium on rheumatoid arthritis factor and quality of life in patients with type 2 diabetes mellitus: A randomized control trial. Italian Journal of Medicine 2025;19:1874. https://doi.org/10.4081/itjm.2025.1874
  • https://www.italjmed.org/ijm/article/view/1874/1824 
  • Charakterystyka Produktu Leczniczego Magvit B6
  • Masiakowski J. Porównanie uwalniania substancji aktywnych z dwóch wybranych preparatów magnezowych przeprowadzone w farmakopealnych warunkach badania preparatów dojelitowych. Terapia i Leki 2001/XXI/LI/5
  • Schuchardt JP i wsp. Intestinal Absorption and Factors Influencing Bioavailability of Magnesium − An Update. Current Nutrition & Food Science 2017;13:260-78
  • Jedrzejek M i wsp. Stosowanie preparatów magnezu w praktyce lekarza rodzinnego. Lekarz POZ 2021;2