Choroby autoimmunologiczne

Dysbioza jelitowa w łuszczycy

dr n. med. Karina Polak1

dr n. med. Aleksandra Frątczak1

lek. Anna Tekielak1,2

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Beata Bergler-Czop1

1Katedra i Klinika Dermatologii, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

2Szkoła Doktorska Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach


Adres do korespondencji:

dr n. med. Karina Polak

Katedra i Klinika Dermatologii

Śląski Uniwersytet Medyczny

ul. Francuska 20/24, 40-027 Katowice

  • Nieprawidłowości w składzie mikrobioty jelitowej a rozwój łuszczycy
  • Mikrobiota jelitowa jako potencjalny biomarker odpowiedzi na leczenie
  • Interwencje ukierunkowane na równowagę mikrobiotyczną jako terapia wspomagająca w łuszczycy

Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna, której rozwój może być związany z nieprawidłowościami w składzie mikrobioty jelitowej. U chorych obserwuje się jej zmniejszoną bioróżnorodność oraz zaburzenia równowagi pomiędzy poszczególnymi populacjami bakterii, oceniane m.in. na podstawie wskaźników Firmicutes/Bacteroidetes (F/B) i Psoriasis-Microbiome Index (PMI). Dysbioza jelitowa może prowadzić do zespołu nieszczelnego jelita, obniżonej syntezy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFAs – short-chain fatty acids) oraz wzrostu stężenia tlenku trimetyloaminy (TMAO – trimethylamine-N-oxide), co sprzyja rozwojowi choroby. Zmiany w mikrobiomie mogą również wpływać na układ odpornościowy, modulując procesy zapalne. Mikrobiota jelitowa stanowi potencjalny biomarker odpowiedzi na leczenie, a interwencje takie jak podaż probiotyków i przeszczep kału wykazują obiecujące działanie terapeutyczne.

Łuszczyca i mikrobiom jelitowy

Łuszczyca to przewlekłe schorzenie zapalne skóry, które może dotykać od 1 do 3% społeczeństwa. U ok. 30% osób zmagających się z tą chorobą współistnieje łuszczycowe zapalenie stawów. Dodatkowo łuszczyca zwiększa ryzyko wystąpienia innych problemów zdrowotnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, zespół metaboliczny lub nieswoiste choroby zapalne jelit. Z tego względu obecnie postrzega się ją jako schorzenie wpływające na cały organizm1,2.

W 2000 r. Joshua Lederberg wprowadził pojęcie „mikrobiom”, które odnosi się do zbiorowego genomu mikroorganizmów zasiedlających ludzkie ciało, w tym bakterii komensalnych, symbiotycznych i patogennych, a także archeonów i eukariontów3. W ostatnich latach naukowcy poświęcają coraz więcej uwagi wpływowi mikrobiomu na rozwój różnych chorób, w tym łuszczycy.

Mikrobiom skóry jest złożony z bakterii, grzybów, wirusów, mikroeukariontów (np. roztoczy), archeonów i fagów, a jego skład zmienia się w zależności od obszaru ciała4. Według dotychczasowych badań kolonizacja skóry przez mikroorganizmy rozpoczyna się od momentu narodzin, a na ich skład wpływa wiele czynników, takich jak wiek, płeć, klimat, genetyka, metabolizm, równowaga hormonalna, higiena i pielęgnacja skóry, zanieczyszczenie środowiska, rytm dobowy, aktywność fizyczna, ekspozycja na promieniowanie UV oraz stres4,5.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Dysbioza i oś jelito–skóra

Zaburzenie równowagi mikrobiomu, określane jako dysbioza, może przyczyniać się do rozwoju lub nasilenia niektórych schorzeń dermatologicznych. W kontekście mikrobiomu jelitowego dysbioza może [...]

Zmiany w zakresie mikrobiomu jelitowego u pacjentów z łuszczycą

Pacjenci z łuszczycą często wykazują zmniejszoną bioróżnorodność mikrobiomu jelitowego12. Obserwacje te dotyczą także populacji polskiej – u osób cierpiących na łuszczycę stwierdzono istotne [...]

Ocena dysbiozy

W celu oceny nasilenia dysbiozy wykorzystuje się wskaźnik F/B. Bakterie Firmicutes i Bacteroidetes stanowią dwa dominujące typy bakterii w ludzkim przewodzie pokarmowym, odgrywające istotną [...]

Zespół nieszczelnego jelita

U pacjentów z zaostrzeniem łuszczycy dochodzi do zwiększonej translokacji bakteryjnego DNA do krwi15 (niektóre badania wskazują, że obecność bakteryjnego DNA odnotowano we krwi [...]

Krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe

SCFAs powstają w wyniku fermentacji beztlenowej niestrawionych węglowodanów oraz, w mniejszym stopniu, białek20. Należą do nasyconych alifatycznych kwasów organicznych, których cząsteczki zawierają od [...]

TMAO

Zwiększona wartość wskaźnika F/B koreluje ze zwiększoną produkcją proaterogennego TMAO, który może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Cholina dostarczana z dietą jest metabolizowana [...]

Wpływ leczenia łuszczycy na dysbiozę jelitową

Sekukinumab, będący inhibitorem IL-17, znacząco modyfikuje skład mikrobioty jelitowej, prowadząc do wzrostu liczebności Proteobacteria oraz redukcji populacji korzystnych drobnoustrojów, takich jak [...]

Pro-, pre- i synbiotyki

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, głównie bakterie i drożdże, które podawane w odpowiednich ilościach mogą wywierać korzystny wpływ na zdrowie gospodarza poprzez modulację mikrobioty [...]

Przeszczep kału w leczeniu dysbiozy

Przeszczepienie mikrobioty jelitowej (FMT – fecal microbiota transplant) umożliwia odbudowę składu mikroflory jelit poprzez przeniesienie mikrobioty jelitowej od zdrowego dawcy do [...]

Dieta a dysbioza

Mimo że styl życia ma istotny wpływ na skład mikrobioty jelitowej, badania nie wykazały znaczących różnic w nawykach żywieniowych, spożyciu alkoholu, herbaty [...]

Podsumowanie

Związek między łuszczycą a mikrobiotą jelitową jest złożony. Badania wykazały istotne zmiany w składzie mikrobioty pacjentów z tą jednostką chorobową – w tym dysbiozę, która [...]

Do góry