WZW typu A atakuje: podwójny wzrost zakażeń w Polsce

Sanepid ostrzega: wirus szerzy się w Lubuskiem i na Podlasiu

Obserwujemy zwiększoną aktywność wirusa WZW typu A (tzw. żółtaczki pokarmowej) – poinformował Główny Inspektor Sanitarny Paweł Grzesiowski podczas briefingu prasowego.

Jak mówił, obecnie liczba zgłoszonych przypadków jest dwukrotnie wyższa niż przed rokiem. Aktywne ogniska tej choroby odnotowano w województwach lubuskim i podlaskim.

– Jesteśmy na etapie wygaszania tych ognisk, ale choroba może rozwijać się nawet do 6–8 tygodni, a osoby chore, nie wiedząc o tym, mogą zarażać – ostrzegł Grzesiowski.

W miejscach występowania zakażeń wprowadzane są zaostrzone procedury sanitarno-higieniczne, zwłaszcza w toaletach oraz miejscach przygotowywania żywności. Osoby narażone na zachorowanie mogą skorzystać z bezpłatnych szczepień poekspozycyjnych.

Wirus przenosi się łatwo i długo pozostaje zakaźny

Wirusowe zapalenie wątroby typu A przenosi się głównie drogą fekalno-oralną, np. poprzez skażone ręce lub przedmioty, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety. Przebieg kliniczny choroby zależy w dużym stopniu od wieku chorego – u dorosłych zwykle jest cięższy niż u dzieci.

Do typowych objawów należą: objawy grypopodobne w początkowej fazie, dolegliwości ze strony układu pokarmowego: odbijanie, zgaga, nudności, wzdęcia, uczucie pełności, ciemny mocz, blade stolce, zażółcenie skóry i białkówek oczu.

Okres zakaźności jest długi – wirus wydalany jest z kałem już 2–3 tygodnie przed wystąpieniem pierwszych objawów i nawet tydzień po ich ustąpieniu. U dzieci zakażenie może utrzymywać się jeszcze dłużej.

Leczenie i zapobieganie

Leczenie WZW typu A jest wyłącznie objawowe, a powrót do pełnej sprawności może trwać nawet kilka miesięcy. Choroba nie przechodzi w stan przewlekły, ale często wymaga hospitalizacji.

Do zakażenia dochodzi najczęściej poprzez:

  • bezpośredni kontakt z osobą chorą,
  • spożycie skażonego jedzenia lub wody,
  • nieprzestrzeganie zasad higieny,
  • kontakty seksualne (szczególnie analne).

Ryzyko zachorowania wzrasta u osób mających kontakt z chorym, pracujących z dziećmi, podróżujących do krajów endemicznych oraz zajmujących się usuwaniem odpadów komunalnych.

Najskuteczniejszą metodą zapobiegania zakażeniu jest szczepienie ochronne. Szczególnie zalecane jest ono dla osób podróżujących, pracowników branży spożywczej i sanitarnej, dzieciom, które nie chorowały na WZW A oraz osób narażonych na ryzykowne zachowania.


id, Źródło: gov.pl