WZW typu A atakuje: podwójny wzrost zakażeń w Polsce
Sanepid ostrzega: wirus szerzy się w Lubuskiem i na Podlasiu
Obserwujemy zwiększoną aktywność wirusa WZW typu A (tzw. żółtaczki pokarmowej) – poinformował Główny Inspektor Sanitarny Paweł Grzesiowski podczas briefingu prasowego.
Jak mówił, obecnie liczba zgłoszonych przypadków jest dwukrotnie wyższa niż przed rokiem. Aktywne ogniska tej choroby odnotowano w województwach lubuskim i podlaskim.
– Jesteśmy na etapie wygaszania tych ognisk, ale choroba może rozwijać się nawet do 6–8 tygodni, a osoby chore, nie wiedząc o tym, mogą zarażać – ostrzegł Grzesiowski.
W miejscach występowania zakażeń wprowadzane są zaostrzone procedury sanitarno-higieniczne, zwłaszcza w toaletach oraz miejscach przygotowywania żywności. Osoby narażone na zachorowanie mogą skorzystać z bezpłatnych szczepień poekspozycyjnych.
Wirus przenosi się łatwo i długo pozostaje zakaźny
Wirusowe zapalenie wątroby typu A przenosi się głównie drogą fekalno-oralną, np. poprzez skażone ręce lub przedmioty, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety. Przebieg kliniczny choroby zależy w dużym stopniu od wieku chorego – u dorosłych zwykle jest cięższy niż u dzieci.
Do typowych objawów należą: objawy grypopodobne w początkowej fazie, dolegliwości ze strony układu pokarmowego: odbijanie, zgaga, nudności, wzdęcia, uczucie pełności, ciemny mocz, blade stolce, zażółcenie skóry i białkówek oczu.
Okres zakaźności jest długi – wirus wydalany jest z kałem już 2–3 tygodnie przed wystąpieniem pierwszych objawów i nawet tydzień po ich ustąpieniu. U dzieci zakażenie może utrzymywać się jeszcze dłużej.
Leczenie i zapobieganie
Leczenie WZW typu A jest wyłącznie objawowe, a powrót do pełnej sprawności może trwać nawet kilka miesięcy. Choroba nie przechodzi w stan przewlekły, ale często wymaga hospitalizacji.
Do zakażenia dochodzi najczęściej poprzez:
- bezpośredni kontakt z osobą chorą,
- spożycie skażonego jedzenia lub wody,
- nieprzestrzeganie zasad higieny,
- kontakty seksualne (szczególnie analne).
Ryzyko zachorowania wzrasta u osób mających kontakt z chorym, pracujących z dziećmi, podróżujących do krajów endemicznych oraz zajmujących się usuwaniem odpadów komunalnych.
Najskuteczniejszą metodą zapobiegania zakażeniu jest szczepienie ochronne. Szczególnie zalecane jest ono dla osób podróżujących, pracowników branży spożywczej i sanitarnej, dzieciom, które nie chorowały na WZW A oraz osób narażonych na ryzykowne zachowania.