Badania

Wpływ bakterii probiotycznej Streptococcus salivarius K12 na zdrowie jamy ustnej

Dr n. med. Agnieszka Machul-Żwirbla

Kierownik laboratorium mikrobiologicznego Prolab

Adres do korespondencji: Dr n. med. Agnieszka Machul-Żwirbla, Prolab Sp. z o.o., Sp. komandytowa, ul. Daliowa 4/8, 30-612 Kraków, tel. 12 625 20 00, 507 064 968, e-mail: machul@pro-lab.pl

Bakterie probiotyczne to żywe organizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne efekty zdrowotne. Zdecydowana większość dostępnych badań koncentruje się na roli probiotyków w dysbiozie jelitowej. Tylko nieliczne poświęcone są wpływowi doustnej suplementacji w zapobieganiu chorobom jamy ustnej. W przedstawionej pracy autorka dokonuje przeglądu istniejących doniesień dotyczących zdrowotnego działania szczepu Streptococcus salivarius K12 w początkowym odcinku przewodu pokarmowego.

Streptococcus salivarius to przedstawiciel Gram(+) ziarniaków stanowiących florę fizjologiczną jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Jest to gatunek bakterii będący pionierem kolonizującym błony śluzowe jamy ustnej, który u zdrowych osób nie wywołuje żadnych objawów chorobowych.

Streptococcus salivarius K12 (ryc. 1, 2) jest to szczep probiotyczny wyizolowany po raz pierwszy z gardła zdrowego ucznia w Nowej Zelandii.[1] Występuje naturalnie w jamie ustnej jedynie u 2 proc. populacji na świecie. Szczep ten został szczegółowo przebadany pod kątem jego zdolności antybakteryjnych i antygrzybiczych wobec najczęstszych patogenów jamy ustnej.[2] Cechą charakterystyczną S. salivarius K12 jest wytwarzanie bakteriocynopodobnych substancji hamujących (BLIS – bacteriocin-like inhibitory substance), tzw. lantybiotyków: saliwarycyny A2 i saliwarycyny B. Oprócz wytwarzania bakteriocyn wykazano także, że szczep ten wykazuje właściwości immunomodulacyjne, dzięki czemu aktywnie przyczynia się do obrony organizmu gospodarza. Zmniejsza odpowiedź zapalną poprzez hamowanie ścieżki NF-kB, zakłócając syntezę i hamując wydzielanie IL-8.[3]

W 2001 roku szczep K12 stał się pierwszym przedstawicielem gatunku S. salivarius, który został komercyjnie opracowany jako preparat probiotyczny. Obecnie na rynku występują produkty w postaci pastylek do ssania bądź saszetek zawierających ten dobr...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Efekty zdrowotne szczepu Streptococcus salivarius K12 w jamie ustnej

Nierównowaga w obrębie mikroflory jamy ustnej jest przyczyną rozwoju wielu chorób, takich jak:

Podsumowanie

Szczep Streptococcus salivarius K12, ze względu na niską patogenność oraz silną zdolność do wytwarzania BLIS, dobrze nadaje się do stosowania jako [...]
Do góry