Najnowsze badania

Dieta a trądzik zwyczajny

Lek. med. Paweł Traczewski

Chociaż trądzik zwyczajny nie jest uważany za ciężką chorobę, może drastycznie pogarszać jakość życia pacjentów. Podstawową rolę w powstawaniu zmian odgrywają nadprodukcja sebum, rogowacenie ujść mieszków włosowych i kolonizacja bakteriami. Wskazuje się na rolę w patogenezie androgenów i insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1). Na rozwój i nasilenie trądziku wpływ mogą mieć dieta i styl życia.

W celu precyzyjnego określenia tych czynników przeprowadzono badanie, w którym wzięły udział dzieci i młodzi dorośli z umiarkowanym i ciężkim trądzikiem zwyczajnym. W badaniu posłużono się nowatorską techniką opartą na sztucznej sieci neuronowej, pozwalającej na uchwycenie nielinearnych zależności i złożonej dynamiki interakcji adaptacyjnych.

Do góry