Innowacje

Orzechy, które leczą

Wojciech Skowroński

Masło wytworzone z orzechów ziemnych, orzechów nerkowca czy migdałów ma wiele zalet zbawiennych dla organizmu. Jest nie tylko zdrowe, smaczne, pożywne, ale przyczynia się też do wyrównania poposiłkowego stężenia glukozy we krwi – podkreślają eksperci.

Masło z orzeszków ziemnych, a wcześniej orzeszki ziemne, na stałe weszły do menu pacjentów Oddziału Diabetologii Dziecięcej i Pediatrii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka. Masło jest wysokiej jakości, bez dodatku soli, oleju palmowego oraz cukru i zawiera 100 proc. orzechów ziemnych. Dzieci mogą nim smarować kanapki lub spożywać je jako dodatek.

– Korzyści ze spożywania orzechów ziemnych i masła orzechowego przez osoby chorujące na cukrzycę potwierdzają wyniki kilku niezależnych badań z ostatnich lat. Orzeszki te są nie tylko smaczne i pożywne, ale mają też pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie pacjentów. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje do dwóch łyżeczek masła dziennie dla osoby dorosłej – mówi prof. dr hab. med. Przemysława Jarosz-Chobot kierująca Oddziałem Diabetologii Dziecięcej i Pediatrii GCZD.

Do góry