BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
darmowy webinar
profesor UMK - lekarz pediatra neonatolog i epidemiolog, aktualnie pełni obowiązki kierownika Katedry Neonatologii Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, przewodnicząca Oddziału Kujawsko-Pomorskiego Polskiego Towarzystwa Neonatologicznego.
Oligosacharydy pokarmu kobiecego (HMO, human milk oligosaccharides) stanowią trzeci co do wielkości składnik mleka kobiecego, zaraz po laktozie i tłuszczu. Są obecne w mleku kobiecym w znaczących ilościach (5–20 g/l). W wykładzie przedstawione zostaną wyniki najnowszych badań, wskazujące na kolejne korzystne aspekty działania HMO
Agenda:
1. Czego możemy nauczyć się od „mleka kobiecego”?
2. Co to są oligosacharydy mleka kobiecego (HMO)
3. Mechanizmy działania HMO
4. Wyniki badań dotyczących HMO