Lekarz zdecyduje, co pacjent dostanie na talerzu

Nowy standard żywienia w szpitalach uwzględni potrzeby wegetarian

Ministerstwo Zdrowia planuje ujednolicić standardy żywienia pacjentów w szpitalach tak, by posiłki były dostosowane do stanu zdrowia pacjentów i zgodnie z aktualną wiedzą medyczną i zasadami dietetyki. Projekt rozporządzenia w tej sprawie właśnie trafił do konsultacji publicznych.

Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu jest integralną częścią procesu leczenia. Finalnie przekłada się na lepszy stan fizyczny i psychiczny pacjentów, ale również na obniżenie kosztów leczenia.

Jadłospis zalecony przez lekarza

Nowe przepisy określają m.in.: jednolitą nomenklaturę i kody diet szpitalnych, charakterystykę diet dla dorosłych, dzieci, młodzieży oraz kobiet w ciąży i karmiących, wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych dla poszczególnych diet, szczegółowe wymagania dotyczące wartości energetycznej i odżywczej posiłków.

Posiłki będą przygotowywane w oparciu o jadłospisy sporządzone przez dietetyków, a lekarze – biorąc pod uwagę potrzeby pacjenta oraz ocenę jego stanu odżywienia – decydować będą o rodzaju i czasie trwania diety oraz jej ewentualnych modyfikacjach (po ewentualnej konsultacji z dietetykiem).

Dieta będzie dostosowywana nie tylko do potrzeb zdrowotnych pacjenta, ale – jeśli pozwoli na to jego stan zdrowia – również do jego przekonań światopoglądowych (np. wybory związane z wegetarianizmem).

Posiłki trafią do laboratorium

Szpitale będą zobowiązane do regularnej weryfikacji jakości posiłków – m.in. poprzez okresowe badania laboratoryjne oraz zbieranie opinii pacjentów. Każdy podmiot leczniczy będzie musiał utworzyć zakładkę „Żywienie dla zdrowia” na swojej stronie internetowej, gdzie publikowane będą: jadłospisy, wyniki badań laboratoryjnych, materiały edukacyjne oparte na rzetelnej wiedzy naukowej, możliwość zgłaszania uwag przez pacjentów.

Dodatkowe finansowanie

Nowe przepisy będą obowiązywać także w przypadku, gdy posiłki w szpitalu dostarcza firma cateringowa. Oznacza to konieczność dostosowania ofert i umów do standardów wynikających z rozporządzenia. W dłuższej perspektywie zmiany te mogą pozytywnie wpłynąć na rozwój rynku wysokiej jakości usług żywieniowych, także w segmencie mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw.

Na spełnienie nowych standardów żywienia szpitale otrzymają dodatkowe środki finansowe. Warto podkreślić, że nie wpłynie to negatywnie na poziom finansowania innych świadczeń opieki zdrowotnej.

Jak informuje MZ na swojej stronie internetowej, uwagi do projektu można zgłaszać do 15 lipca.

id, Źródło: MZ.gov.pl