Aktualności naukowe

Najnowsze badania
Wpływ oczyszczania zębów po posiłku na rozwój próchnicy i erozji zębów

lek. dent. Weronika Wiśniewska

Prywatna praktyka stomatologiczna w Warszawie

Erozja zębów to utrata ich twardych tkanek w przebiegu procesów chemicznych lub elektrolitycznych. Powodowana jest przez czynniki zewnątrzpochodne, takie jak np. dieta bogata w kwaśne napoje gazowane, wino, owoce cytrusowe, niektóre leki, a także czynniki wewnątrzpochodne, jak zaburzenia metaboliczne, psychosomatyczne lub funkcji przewodu pokarmowego. Aby zapobiegać utracie tkanek, zaleca się pacjentom m.in. używanie miękkiej szczoteczki do codziennej higieny jamy ustnej, redukcję liczby i częstości spożywania kwaśnego pożywienia i napojów, wprowadzenie związków fluoru i nieszczotkowanie zębów bezpośrednio po posiłku. Zalecenia co do powstrzymania się z myciem zębów po spożywaniu pokarmów różnią się w zależności od rodzaju badań: niektórzy autorzy zalecają zaczekanie ze szczotkowaniem zębów 30-60 min od spożycia kwaśnych pokarmów, inni autorzy jeszcze bardziej wydłużają ten czas, a niektórzy uważają, że czekanie z higienizacją jest nieuzasadnione.

Do góry