Rząd idzie na wojnę z plagą otyłości. Zdrowsze sklepiki, automaty i stołówki szkolne
Projekt „rozporządzenia sklepikowego” trafił do konsultacji społecznych
Nowe przepisy określą, jakie produkty mogą być sprzedawane dzieciom i młodzieży w szkołach oraz jakie wymagania muszą spełniać posiłki przygotowywane w ramach żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych. Projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia przewiduje między innymi:
* powstanie szczegółowego wykazu produktów dozwolonych do sprzedaży w szkolnych sklepikach i automatach, w tym kryteria dotyczące zawartości cukru, tłuszczu i soli,
* obowiązek zapewnienia w jadłospisach co najmniej jednego obiadowego posiłku roślinnego w tygodniu, przygotowanego na bazie nasion roślin strączkowych,
* zasady planowania posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym i wiekiem dzieci,
* zakaz sprzedaży kawy na terenie placówek oświatowych.
Z treścią projektu można zapoznać się na stronie Rządowego Centrum Legislacji. Termin składania uwag mija 18 lipca.
Zatrzymać otyłość
Ministerstwo przypomina, że nowe regulacje zastąpią rozporządzenie z 2016 roku i będą odpowiedzią na potrzebę wzmocnienia ochrony zdrowia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Resort zdrowia podkreśla, że tzw. „rozporządzenie sklepikowe” uwzględni najnowsze rekomendacje dietetyczne oraz postulaty rodziców, opiekunów i środowisk zaangażowanych w promowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
Z raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że z nadwagę i otyłością zmaga się aż 32 proc. polskich dzieci w wieku 7-9 lat. Jest to 8 miejsce wśród badanych krajów w Europie.