Błędy w rozpoznawaniu i leczeniu otępień
Najczęstsze błędy w rozpoznawaniu otępień oraz postępowaniu farmakologicznym i pozafarmakologicznym w przypadku ich...
dr n. med. Anna Barczak
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD 2017) zaleca, aby osoby chorujące na cukrzycę dążyły do zapewnienia odpowiedniej wartości energetycznej diety w stosunku do potrzeb organizmu, wybierały produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym (IG <55), starały się maksymalnie ograniczyć spożycie cukrów prostych, dążąc do ich maksymalnego wykluczenia z diety, ograniczały ilość produktów tłustych, zwłaszcza bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, zastępowały tłuszcze zwierzęce tłuszczami pochodzenia roślinnego, dbały o to, aby w diecie było dużo warzyw oraz z umiarem spożywały owoce.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD 2017) zaleca, aby osoby chorujące na cukrzycę dążyły do zapewnienia odpowiedniej wartości energetycznej diety w stosunku do potrzeb organizmu, wybierały produkty zbożowe o niskim indeksie glikemicznym (IG <55), starały się maksymalnie ograniczyć spożycie cukrów prostych, dążąc do ich maksymalnego wykluczenia z diety, ograniczały ilość produktów tłustych, zwłaszcza bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe oraz izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, zastępowały tłuszcze zwierzęce tłuszczami pochodzenia roślinnego, dbały o to, aby w diecie było dużo warzyw oraz z umiarem spożywały owoce.
W odniesieniu do osób starszych PTD zaznacza, że nadrzędnym celem leczenia jest dążenie do poprawy lub przynajmniej utrzymanie dotychczasowej jakości życia, a kluczowe znaczenie ma unikanie hipoglikemii przy jednoczesnym zmniejszaniu objawów hiperglikemii. Wytyczne dietetyczne w tej grupie powinny być zgodne z zaleceniami ogólnymi, jednak modyfikacja diety może być mało skuteczna ze względu na utrwalone nawyki żywieniowe.
Masz konto na podyplomie.pl? Możesz użyć tych samych danych