ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Codziennie zdajesz egzamin z medycyny
Dieta kobiet w ciąży. Suplementacja witaminowo-mineralna
dr n. med. Krzysztof Kamiński
❶ W gabinecie lekarza ginekologa-położnika stawia się 25-letnia nieródka planująca ciążę. Od 19 roku życia stosuje ścisłą dietę wegetariańską. Dotychczas nie suplementowała żadnych preparatów witaminowo-mineralnych. Kobieta nie zgłasza dolegliwości, nie przyjmuje leków, nie była operowana. Jej waga jest prawidłowa, wskaźnik masy ciała (BMI – body mass index) wynosi 21 kg/m2. Menarche wystąpiła w 13 roku życia, pacjentka miesiączkuje regularnie co 26 dni. Przez pierwsze 2-3 dni krwawienie jest umiarkowanie bolesne, niewymagające przyjmowania leków przeciwbólowych czy rozkurczowych, dość obfite (kobieta zużywa 5-7 podpasek dziennie). Krwawienie miesiączkowe zwykle trwa 7 dni. Pacjentka prosi o ustalenie zaleceń diagnostycznych w związku z jej dietą w celu optymalnego przygotowania się do macierzyństwa.
Jakie badania diagnostyczne należy zaproponować pacjentce w ramach porady prokreacyjnej?
- Morfologię krwi
- Oznaczenie stężenia witaminy 25(OH)D w surowicy
- Oznaczenie stężenia żelaza i ferrytyny
- Oznaczenie stężenia witaminy B12
- Wszystkie wyżej wymienione
Komentarz
Dieta wegetariańska jest coraz popularniejsza wśród młodych kobiet. Zarówno wynika to z postawy proekologicznej (tzw. wegetarianizm ekologiczny bazuje na dowodach naukowych wykazujących, że produkcja zwierzęca, zwłaszcza w ramach rolnictwa intensywnego, jest niezrównoważona ekologicznie), jak i jest często wyrazem przekonania płynącego z wyników badań obserwacyjnych, że powstrzymywanie się od spożywania pokarmów pochodzenia zwierzęcego może poprawić stan zdrowia, zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych (takich jak: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca typu 2, nowotworzenie) czy też pozwolić na utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Klasyczny wegetarianizm dopuszcza jedzenie produktów odzwierzęcych, np. mleka czy jaj. Natomiast zwolennicy bardziej restrykcyjnego, ścisłego wegetarianizmu (weganizmu) eliminują z diety jakiekolwiek produkty pochodzenia zwierzęcego, nawet miód. Niestety u kobiet planujących macierzyństwo czy będących w ciąży niezbilansowana dieta wegetariańska, a zwłaszcza wegańska, może prowadzić do wystąpienia niedoborów energetycznych, białkowych, witaminowo-mineralnych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, co może być przyczyną wielu poważnych chorób i nieprawidłowego przebiegu ciąży. Niedobory witamin B12 i D oraz żelaza, szczególnie w przypadku diet wysoce restrykcyjnych, takich jak dieta wegańska, frutarianizm czy inne monodiety, mogą prowadzić do niedokrwistości (deficyt żelaza i witaminy B12), neuropatii, zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej i osteomalacji lub osteoporozy (deficyt witaminy D), obniżenia ogólnoustrojowej odporności immunologicznej i wielu innych zaburzeń. Niedobór witaminy B12 w diecie wiąże się z większym prawdopodobieństwem zaistnienia zespołu Downa u płodu, jest także niezależnym od stężenia folianów czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u potomstwa. W przebiegu ciąży deficyty tych niezbędnych składników dietetycznych mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia porodu przedwczesnego, preeklampsji, urodzenia dziecka z małą urodzeniową masą ciała czy zaburzeń kalcyfikacji kośćca. Dlatego w ramach opieki prenatalnej warto wykonać wyżej wymienione badania, aby oznaczyć indywidualne niedobory istotnych składników żywieniowych wynikające z charakteru diety w celu określenia potrzeb suplementacji dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu.