Wywiad pod pretekstem

Po co nam podatek cukrowy?

O wprowadzeniu podatku cukrowego z dr n. med. Anną Jeznach-Steinhagen, specjalistą chorób wewnętrznych, diabetologiem z Uniwersytetu Warszawskiego, rozmawia Katarzyna Redmerska.

MT: Przeciętny Polak spożywa 51 kg cukru rocznie. To bardzo dużo.

Dr Anna Jeznach-Steinhagen: Tak, to bardzo dużo. Cukier nie jest niezbędnym składnikiem diety, poza kaloriami nie zawiera wartościowych składników. 1 g cukru dostarcza 4 kcal, czyli 51 kg to 204 tys. kcal. Podzielone na 365 dni w roku daje ponad 550 kcal dziennie z cukru, czyli pustych kalorii.

MT: Resort zdrowia uważa, że wprowadzenie podatku cukrowego pomoże w kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych.

A.J.-S.: Podatek od cukru jest związany z obserwowaną jego ogromną konsumpcją w postaci napojów słodkich. Taką sytuację wiąże się z występującą epidemią otyłości, zwłaszcza w grupie dzieci i młodzieży. Wiele publikacji naukowych potwierdza relację...

MT: Cukier dodaje energii. Tylko czy aż tyle jej zużywamy?

A.J.-S.: Nadmiar cukru powoduje wzrost glikemii w surowicy, następnie poprzez triglicerydy odkłada się jako tkanka tłuszczowa. Dodatkowo otłuszcza narządy wewnętrzne, np. wątrobę. W konsekwencji stałego nadmiaru energii spożywanej wobec zużywanej ...

Do góry