Wytyczne

Postępowanie dietetyczne w przewlekłym zapaleniu trzustki

Sposób odżywiania osób z przewlekłym zapaleniem trzustki (PZT) odgrywa kluczową rolę w terapii. Pacjenci powinni stosować dobrze zbilansowaną dietę, zgodną z zasadami prawidłowego żywienia, bez nadmiernych ograniczeń tłuszczu, wraz z odpowiednią suplementacją enzymów trzustkowych. Ważna jest również regularna ocena stanu odżywienia i dopasowanie diety do indywidualnej tolerancji pokarmowej

Przewlekłe zapalenie trzustki jest chorobą zapalną tego gruczołu, która powoduje jego nieodwracalne uszkodzenie, stopniowy rozwój niewydolności zewnątrz- i wewnątrzwydzielnicznej. Charakteryzuje się klinicznie bólem brzucha i objawami wynikającymi z pogarszania funkcji hormonalnej oraz ze zmniejszenia wydzielania enzymów trzustkowych. Występujący ból ma charakter zmienny, począwszy od towarzyszenia epizodom zaostrzenia zapalenia trzustki po ciągły ból brzucha. Ból znacznie ogranicza jakość życia pacjentów, co prowadzi również do nieprawidłowości w odżywianiu, a to z kolei ma wpływ na ich ogólny stan odżywienia.

Szacuje się, że prawie połowa pacjentów z PZT jest niedożywionych. Wynika to z występujących u nich zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz ze współwystępujących błędów dietetycznych. Dodatkowym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia niedożywienia jest przewlekły stan zapalny, który zwiększa podstawową przemianę materii, a tym samym wpływa na podwyższenie potrzeb energetycznych.

PZT prowadzi do postępującej utraty zewnątrzwydzielniczych komórek gruczołowych, przez co zmniejsza się produkcja enzymów trzustkowych i wodorowęglanów, a to skutkuje pogorszeniem trawienia i wchłaniania tłuszczów, węglowodanów oraz białek. Zaburzenia wchłaniania tłuszczów są zwykle najbardziej widoczne, gdyż prowadzą do biegunki tłuszczowej (steatorrhea). Dochodzi do niej zwłaszcza gdy zniszczeniu ulega ponad 90% funkcji gruczołu. Zaburzenia wchłaniania węglowodanów mogą powodować wzdęcia i ból brzucha z powodu fermentacji niestrawionych węglowodanów w okrężnicy. Zaburzenia trawienia makroskładników, szczególnie tłuszczu, mogą skutkować zaburzeniami wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). U pacjentów z PZT obserwuje się również niedobory witamin z grupy B (zwłaszcza B1 i kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (magnezu, wapnia, cynku).

Chorzy mają tendencję do modyfikowania swoich nawyków żywieniowych w celu uniknięcia lub zminimalizowania objawów. Mogą zmniejszać częstotliwość spożywania posiłków oraz ilość przyjmowanego pokarmu, by zredukować objawy złego wchłaniania, ból brzu...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Cukrzyca w PZT

Częstość występowania cukrzycy (cukrzyca typu 3c) u pacjentów z PZT zwiększa się wraz z czasem trwania choroby, osiągając 50% po 10 latach i aż 83% [...]

Za niskie stężenie witamin i składników mineralnych – ryzyko osteoporozy

Osoby z PZT są szczególnie narażone na wystąpienie znacznej utraty masy kostnej, a w badaniach stwierdzane jest u nich obniżone stężenie metabolitów witaminy D w surowicy. W tym [...]

Niedożywienie – ocena ryzyka

Chorzy z PZT (podobnie jak w przypadku innych chorób przewlekłych) powinni być badani pod kątem stanu odżywienia. Wczesna diagnoza i leczenie niedożywienia są istotne [...]

Leczenie niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki

Leczenie niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki jest podstawą postępowania żywieniowego u pacjentów z PZT. Zaburzenia trawienia są najważniejszym pojedynczym czynnikiem powodującym niedożywienie u chorych. Terapię substytucyjną [...]

Wskazania dietetyczne

Brakuje jednoznacznych wytycznych na temat najbardziej odpowiedniej diety dla pacjentów z PZT. W przeszłości takim chorym sugerowano ograniczenie spożycia tłuszczu. To zalecenie było [...]

Podsumowanie

Przewlekłe zapalenie trzustki to postępujące schorzenie powodujące nieodwracalne uszkodzenia trzustki, prowadzące do zaburzeń trawienia, wchłaniania i często niedożywienia. Zmniejszone wydzielanie enzymów trzustkowych [...]

Do góry