Stosowanie diety eliminacyjnej przez polskie matki karmiące piersią w świetle aktualnej wiedzy

dr n. med. Magdalena Nehring-Gugulska1

lek. Dorota Bębenek1,2

dr n. med. Agnieszka Krauze3

lek. Zuzanna Godyń-Myśliwy1,4,5

lek. Małgorzata Popiel6,7

1Centrum Nauki o Laktacji im. Anny Oslislo w Warszawie 
2Szpitalny Oddział Ratunkowy, Dziecięcy Szpital Kliniczny, Warszawski Uniwersytet Medyczny 
3City Clinic w Warszawie 
4Poradnia Laktacyjna, Centrum Medyczne Żelazna w Warszawie 
5Klinika Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii, Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie 
6Poradnia Lekarza Rodzinnego w Murowanej Goślinie 
7Jutro Medical w Poznaniu

Adres do korespondencji:

dr n. med. Magdalena Nehring-Gugulska

Centrum Nauki o Laktacji im. Anny Oslislo

ul. Bobrowiecka 9/G-8, 00-728 Warszawa

e-mail: gugulscy@gmail.com

  • Związek produktów spożywanych przez matkę ze składem mleka
  • Wpływ diety matki na rozwój alergii czy szansa na zbudowanie tolerancji immunologicznej u dziecka
  • Omówienie badań prowadzonych przez Centrum Nauki o Laktacji na temat stosowania diet eliminacyjnych przez kobiety karmiące piersią

Stosowanie diet eliminacyjnych przez matki karmiące piersią jest bardzo powszechną, szkodliwą praktyką w polskiej medycynie. Wykazały to liczne badania ankietowe. Tłumaczenie alergią różnych uciążliwych dla rodziców zachowań dziecka można zaobserwować zarówno w gabinetach lekarskich, podczas wizyt położnych, jak i na stronach internetowych. Gdy niemowlę jest niespokojne, płaczliwe, miewa kolki, luźne stolce, ulewa pokarm, ma zmiany na skórze i inne, często fizjologiczne objawy, rodzice są mocno zaniepokojeni i szukają pomocy. Dość łatwo i w sposób przekonujący sugeruje im się związek owych objawów z rzekomymi alergenami z diety matki. Równie powszechne i mocno zakorzenione jest przekonanie, że unikanie produktów najczęściej kojarzonych z reakcjami alergicznymi uchroni dziecko przed alergią w przyszłości. Wiele kobiet dla dobra dziecka stosuje restrykcyjne diety eliminacyjne, przez co zubaża swoją dietę o wartościowe składniki, jakże potrzebne w okresie laktacji, i naraża się na konsekwencje zdrowotne zarówno fizyczne, jak i w sferze psychicznej. Taka sytuacja stanowi duży problem dla zdrowia publicznego. Rekomendacje towarzystw naukowych dotyczące żywienia matek i wiedza w tym zakresie zmieniły się całkowicie kilkanaście lat temu, z czego warto zdać sobie sprawę i zacząć je stosować w praktyce.

Zalecanie diet eliminacyjnych matkom karmiącym piersią

Według badań ankietowych prowadzonych przez Centrum Nauki o Laktacji od 2016 roku 51% kobiet karmiących piersią usłyszało zalecenie unikania pewnych produktów na wszelki wypadek na oddziale szpitalnym po urodzeniu dziecka, 50% matek usłyszało podobne zalecenie od położnej1, 43% matek dietę zalecił pediatra2, a 21% lekarz rodzinny3. W badaniu Karcz i Lehman z 2020 roku 29% kobiet stosowało dietę eliminacyjną podczas karmienia piersią, głównie z polecenia lekarza4. Starsi koledzy pamiętają rozdawane na oddziałach tabelki z produktami zakazanymi dla matek, np. jasny chleb – tak, ale ciemny – nie, mięso kurczaka – tak, natomiast gęsi – nie, jabłko – tak, a cytrusy – już nie. Jakie jest logiczne uzasadnienie tych zaleceń? Obecnie sytuacja jest lepsza. W badaniu z udziałem personelu medycznego przeważająca większość (74%) respondentów podała, że mleko nie powstaje z produktów spożywanych przez matkę, tylko wytwarza się de novo w pęcherzyku mlecznym5. Widać więc znaczny postęp w wiedzy i tendencję spadkową w zalecaniu diet eliminacyjnych, niemniej jednak nadal jest to dość powszechna praktyka.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Wpływ diet eliminacyjnych na zdrowie matki

Kobieta w okresie ciąży i laktacji powinna stosować zdrową, zbilansowaną dietę. Nie ma żadnego uzasadnienia dla wykluczania z diety produktów, ponieważ [...]

Przyczyny stosowania diet eliminacyjnych

W 2021 roku Centrum Nauki o Laktacji przeprowadziło badanie wśród 1500 Polek, które karmią lub karmiły piersią i mają dzieci w [...]

Co zwiększa ryzyko stosowania diet?

Matki dzieci, które w pierwszych dobach były dokarmiane preparatem mlekozastępczym, dwukrotnie (ryzyko względne [RR – relative risk] 2,25) częściej stosowały diety [...]

Wytwarzanie mleka kobiecego a obecność alergenów

Białka roślinne i zwierzęce (potencjalne alergeny) spożywane przez kobietę karmiącą piersią są makrocząsteczkami zbudowanymi z setek aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi, a [...]

Obecność antygenów to wywoływanie reakcji alergicznej czy tolerancji?

Obecnie uważa się, że obce antygeny obecne w pokarmie kobiecym nie zwiększają ryzyka wystąpienia alergii u dziecka, lecz są korzystnym zjawiskiem [...]

Czy rozważać zastosowanie diety eliminacyjnej u matki karmiącej?

Przede wszystkim diety eliminacyjne, o czym wspomniano wyżej, stosowane profilaktycznie nie mają żadnego uzasadnienia. „Grupa ekspertów EAACI opowiada się przeciwko unikaniu [...]

Jaki był efekt i jak długo kobiety stosują diety?

Poprawę w zakresie dolegliwości u dziecka zgłosiło 41,5% matek stosujących diety, a niewielkie polepszenie 23% kobiet. Biorąc pod uwagę ogromną rozpiętość [...]

Podsumowanie

Do góry