BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Aktualności naukowe
Najnowsze badania
E-papierosy i mikroflora jamy ustnej
Weronika Wiśniewska
Paciorkowce to bakterie, których w jamie ustnej jest najwięcej. W stanie równowagi to Streptococcus sanguinis i Streptococcus gordonii stanowią większą część flory bakteryjnej, natomiast gdy zostanie ona zachwiana, rośnie liczba bakterii chorobotwórczych, takich jak Streptococcus mutans.
Postanowiono sprawdzić, jaki jest wpływ palenia e-papierosów na bakterie z gatunku S. sanguinis, S. gordonii i S. mutans. W badaniu użyto czterech roztworów inhalacyjnych (liquid): z nikotyną w stężeniu 3 mg/ml bez aromatów, z nikotyną w stężeniu 3 mg/ml i aromatem mentolowym, bez nikotyny i z aromatem mentolowym, bez nikotyny i bez aromatów. Roztwory zostały podgrzane i zamienione w aerozol. Badając wpływ aerozolu na wzrost bakterii zaobserwowano, że e-papierosy redukują wzrost bakterii komensalnych (S. sanguinis, S. gordonii). Najbardziej zauważalne zahamowanie wzrostu i zmniejszenie gromadzenia biomasy bakteryjnej stwierdzono w przypadku użycia kombinacji nikotyny z aromatem mentolowym. Sam roztwór inhalacyjny powodował tylko niewielkie zahamowanie wzrostu bakterii komensalnych, natomiast po podgrzaniu i przejściu w formę aerozolu jego niekorzystne działanie było dużo bardziej widoczne. Jeśli zaś chodzi o bakterie S. mutans, to aerozol nie miał żadnego wpływu na ich wzrost, pozostawały obojętne na jego działanie.