Temat numeru

Nowe możliwości zapobiegania tworzeniu się biofilmu bakteryjnego w jamie ustnej

dr n. med. Agnieszka Machul-Żwirbla

Prolab Sp. z o.o. Sp. komandytowa, Kraków

Adres do korespondencji:

dr n. med. Agnieszka Machul-Żwirbla

Prolab Sp. z o.o. Sp. komandytowa

ul. Daliowa 4/LU8

30-612 Kraków

e-mail: machul@pro-lab.pl

  • Biofilm bakteryjny – przedstawienie problemu
  • Antybiotykoterapia w zwalczaniu biofilmu i jej ograniczenia
  • Wykorzystanie naturalnych związków pochodzenia roślinnego o właściwościach antybiofilmowych w profilaktyce jamy ustnej
  • Potencjał probiotycznych pałeczek kwasu mlekowego w zwalczaniu próchnicy

Choroby jamy ustnej stanowią poważny problem zdrowia publicznego i należą do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Znaczna ich część związana jest z biofilmem tworzonym przez patogenne drobnoustroje. Nieustannie poszukuje się nowych substancji o właściwościach antybiofilmowych do zastosowania w stomatologii. Naturalne środki − z uwagi na niski koszt produkcji, różnorodne funkcje i wysokie bezpieczeństwo – stanowią ciekawą propozycję do zastosowania w praktyce klinicznej. W niniejszej pracy dokonano przeglądu danych z piśmiennictwa dotyczących nowych substancji naturalnych do zapobiegania powstawaniu biofilmu w jamie ustnej.

Biofilm bakteryjny w jamie ustnej

Jama ustna stanowi doskonałe środowisko dla wzrostu i rozwoju ponad tysiąca gatunków mikroorganizmów, w tym wirusów, bakterii, grzybów i archeonów. Wynika to z panujących tam sprzyjających do ich rozwoju warunków, a w szczególności odpowiedniej temperatury i wilgotności.

Mikrobiota jamy ustnej odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i zachowaniu homeostazy początkowego odcinka przewodu pokarmowego. Zachwianie równowagi mikrobiologicznej (dysbioza) skutkuje bowiem inwazją patogennych drobnoustrojów i chorobami zębów. Większość bakterii obecnych w jamie ustnej występuje w postaci zorganizowanych skupisk, zwanych biofilmami. Biofilm to trójwymiarowa struktura składająca się z komórek trwale związanych z powierzchnią abiotyczną (taką jak chociażby powierzchnia protez) bądź powierzchnią biotyczną (tkanki lub komórki innych organizmów). Zbudowany jest z ułożonych warstwowo komórek zanurzonych w wytwarzanej przez nie macierzy zewnątrzkomórkowych substancji polimerowych (EPS − extracellular polymeric substances). Głównymi składnikami pozakomórkowymi macierzy są cząsteczki DNA, glikolipidy, białka oraz polisacharydy. W biofilmie istotny element stanowią ponadto kanały wodne, przez które dostarczane są substancje odżywcze, a usuwane zbędne produkty przemiany materii drobnoustrojów. Mikroorganizmy obecne wewnątrz tej struktury wykazują unikalną zdolność wytwarzania cząstek sygnałowych (quorum sensing), dzięki którym mają możliwość komunikowania się i tworzenia kolonii o zróżnicowanej budowie.

Biofilm stanowi przyjazne i stabilne środowisko życia ułatwiające kontakt i wzajemne interakcje bakterii oraz dodatkowo umożliwiające ich przetrwanie w niesprzyjających warunkach. Tworzenie tej struktury w jamie ustnej może być przyczyną występowa...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Biofilm bakteryjny w jamie ustnej

Jama ustna stanowi doskonałe środowisko dla wzrostu i rozwoju ponad tysiąca gatunków mikroorganizmów, w tym wirusów, bakterii, grzybów i archeonów. Wynika [...]

Tworzenie biofilmu w jamie ustnej

Powstawanie biofilmu zwykle pogarsza rokowania i decyduje o znacznym wydłużeniu czasu potrzebnego do eradykacji zakażenia. Rozwój tej struktury w jamie ustnej [...]

Antybiotyki w zapobieganiu powstawaniu biofilmu w jamie ustnej

Biofilmy mają wyższą zjadliwość i mniejszą podatność na środki przeciwdrobnoustrojowe w porównaniu z mikroorganizmami planktonicznymi. Wynika to z utrudnionej lub wręcz [...]

Naturalne związki w zwalczaniu biofilmu jamy ustnej

W ostatnich latach naukowcy koncentrują się na poszukiwaniu naturalnych środków antybiofilmowych do zastosowania w stomatologii. Różnorodne funkcje, wysokie bezpieczeństwo i niski [...]

Podsumowanie

Naturalne środki przeciwdrobnoustrojowe, takie jak probiotyki, zioła, przyprawy lub ekstrakty roślinne, wydają się skuteczne w zapobieganiu tworzeniu się biofilmu w jamie [...]
Do góry