Stomatologia dziecięca

Halitoza w populacji pediatrycznej

lek. dent. Karolina Dziubek

Niezależny Zespół Opieki Zdrowotnej Primadent w Rzeszowie

Adres do korespondencji:

lek. dent. Karolina Dziubek

Niezależny Zespół Opieki Zdrowotnej Primadent w Rzeszowie

e-mail: karolinadziubek.poczta@gmail.com

tel.: 602 258 665

  • Omówienie zjawiska halitozy – definicja, rys historyczny
  • Przedstawienie diagnostyki, epidemiologii, klasyfikacji, etiologii oraz leczenia omawianego schorzenia u pacjentów pediatrycznych

Halitoza (halitosis, inaczej określana jako cuchnący/nieświeży oddech, przykry zapach z ust lub fetor ex ore) pochodzi od łacińskiego słowa „halitus” oznaczającego oddech, a grecki sufiks -osis odnosi się do stanu lub procesu patologicznego1. Jest to nieprzyjemna lub wręcz odpychająca woń z jamy ustnej, której częstą konsekwencję stanowią dyskomfort i pogorszenie jakości życia osoby cierpiącej na tę dolegliwość. Mimo powszechności tego zjawiska, trapiącego ludzkość od tysiącleci (zapiski znajdujemy już w biblijnej księdze Hioba [Hi 19,17] „Żonie mój oddech niemiły”), istnieje niewiele doniesień na temat etiologii i epidemiologii halitozy wśród populacji pediatrycznej2.

Pierwszego opracowania naukowego dokonał Howe w 1874 r. W 1934 r. Fair i Wells stworzyli przyrząd do subiektywnej i pół-ilościowej oceny halitozy, nazwany osmoskopem. W latach 70. ubiegłego wieku w badaniach zastosowano chromatografię gazową, co pozwoliło na zidentyfikowanie związków będących główną przyczyną odoru. Wykazano, że za przykry zapach z ust są odpowiedzialne lotne związki siarki oraz inne wonne substancje, takie jak kwas masłowy, propioniany, kadaweryna, putrescyna, będące głównymi produktami przemian metabolicznych wybranych bakterii bytujących w jamie ustnej (Treponema denticola, Porphyromonas gingivalisTanarella forsythia)3.

Diagnostyka

Obecnie w ocenie halitozy znajdują zastosowanie głównie dwie metody pomiaru:

  • badanie organoleptyczne, polegające na subiektywnej ocenie zapachu przez osobę badającą pacjenta z wykorzystaniem skali doznań; najczęściej stosowana jest skala Rosenberga i McCullocha3 (tab. 1)
  • pomiary instrumentalne: chromatografia gazowa, urządzenia do monitorowania stężenia siarczków4,5.

Pomiary instrumentalne są uznawane za niezawodną i obiektywną metodę służącą do oceny halitozy, jednak to właśnie badanie organoleptyczne zostało uznane za złoty standard6. Jest ono ważną, korzystną pod względem ekonomicznym i efektywną czasowo me...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Klasyfikacja, epidemiologia i etiologia

Aktualna klasyfikacja halitozy zaproponowana przez Między-narodowe Towarzystwo ds. Badania Odoru Oddechowego obejmuje cuchnienie prawdziwe (genuine halitosis), cuchnienie rzekome (pseudohalitosis) i halitofobię8 [...]

Leczenie

Rozpoznanie halitozy, a następnie określenie jej rodzaju i stopnia nasilenia, pozwala opracować skuteczny protokół postępowania. Proces diagnostyczno-terapeutyczny zawsze należy rozpocząć od [...]

Podsumowanie

Pomimo licznych prac opisujących zjawisko halitosis u pacjentów dorosłych, nadal istnieje niewiele doniesień na temat częstości występowania i etiologii halitozy wśród [...]

Do góry