Lekarzu, poznaj medycynę kulinarną

Czy okręgowe izby wezmą przykład z nowatorskiej inicjatywy stołecznych lekarzy?

Ponieważ często szewc bez butów chodzi, lekarze w potoku zajęć nie mają czasu zadbać o siebie. Dotyczy to także posiłków, na przygotowanie których brakuje często czasu i sił.
Okręgowa Izba Lekarska w Warszawie powiedziała narzekaniu „dość” i postanowiła działać. Chce zmotywować lekarzy do regularnego przygotowywania potraw, które korzystnie wpłyną na zdrowie ich ciała i duszy.
Na stronie internetowej izby pojawiło się zaproszenie na warsztaty z komponowania posiłków do pracy.
- Cykl spotkań „Cztery pory smaku” pozwoli poszerzyć świadomość związaną ze zdrowym odżywianiem. Uczestnicy dowiedzą się, jak z sezonowych produktów przygotować proste, zdrowe i smaczne posiłki, które będzie można zabrać ze sobą na przykład na dyżur - czytamy.
Zaplanowane na 19 sierpnia popołudniowe warsztaty rozpoczną się od prelekcji na temat zmiany nawyków żywieniowych – jak jeść więcej warzyw, nasion roślin strączkowych, jak komponować posiłki, by były odżywcze, smaczne i szybkie. Wykład będzie również transmitowany online.
Po wykładzie w siedzibie izby przy ulicy Puławskiej 18 odbędzie się część praktyczna, podczas której uczestnicy z dostępnych składników skomponują swój własny posiłek „na wynos”.
Warsztaty poprowadzi lek. Alicja Baska, Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, asystentka w Zakładzie Medycyny Stylu Życia Szkoły Zdrowia Publicznego w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego. Pasjonatka kuchni roślinnej i medycyny kulinarnej.
Medycyna kulinarna (ang. culinary medicine) to jedna z najmłodszych gałęzi medycyny stylu życia, zajmująca się praktyczną formą edukacji żywieniowej poprzez uzupełnienie podstaw wiedzy o żywieniu i elementów dietetyki o umiejętności ich wykorzystania w praktyce. Realizowane jest to przede wszystkim (choć nie tylko) w formie warsztatów kulinarnych. Cele nauczania są skoncentrowane wokół następujących umiejętności:
•    podejmowanie z pacjentem rozmowy nt. wyborów żywieniowych (w tym: codziennych zakupów, przygotowania posiłków, ich planowania czy przechowywania);
•    prowadzenie dyskusji nt. umiejętności kulinarnych w konfrontacji z wiedzą teoretyczną, w tym z tzw. utrwalonymi przekonaniami i tradycjami;
•    zmiana języka komunikacji z pacjentem – ze skupionego na poszczególnych składnikach odżywczych na oparty na konkretnych posiłkach i sposobach ich przygotowania („nutrient-based” à „food-based”);
•    zwiększenie świadomości medyków na temat istotności zachowań żywieniowych pacjenta w kontekście jego obecnego stanu zdrowia i profilaktyki zachorowań w przyszłości;
•    zapewnienie narzędzi i technik mogących zwiększyć prozdrowotne zachowania i wybory żywieniowe pacjenta (w tym przepisy, filmiki instruktażowe, a także trening mindfulness);
•    utrzymanie i utrwalenie pozytywnych modyfikacji nawyków żywieniowych.
Zapisy rozpoczną się 3 sierpnia. Liczba miejsc na warsztatach jest ograniczona.

id