BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Czy rodzaj spożywanych napojów może zwiększać częstość występowania nietrzymania moczu?
Bob Kronemyer
- Omówienie wyników badania ankietowego dotyczącego wpływu spożywania sztucznie słodzonych napojów na ryzyko wystąpienia nietrzymania moczu
- Wykazano istotną zależność między mieszanym nietrzymaniem moczu a konsumpcją sztucznie słodzonych napojów
- Spożywanie sztucznie słodzonych napojów potencjalnie przyczynia się do zaburzeń kontynencji, zarówno pośrednio poprzez zwiększone ryzyko rozwoju otyłości i związanych z nią następstw, jak i bezpośrednio poprzez wpływ na wystąpienie objawów zespołu pęcherza nadreaktywnego
U kobiet, które spożywają co najmniej jedną porcję sztucznie słodzonego napoju dziennie, łączne prawdopodobieństwo wystąpienia mieszanego nietrzymania moczu jest o 10% większe niż u kobiet, które piją mniej niż jedną porcję takich napojów tygodniowo lub w ogóle po nie nie sięgają – takie wnioski wysunięto z wtórnej analizy danych z badania obserwacyjnego prowadzonego w ramach programu Women’s Health Initiative (Women’s Health Initiative Observational Study), której wyniki opublikowano w czasopiśmie „Menopause”1.
Nie stwierdzono natomiast związku między ilością spożytych sztucznie słodzonych napojów a objawami wysiłkowego lub naglącego nietrzymania moczu analizowanymi oddzielnie.