ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Wpływ operacji bariatrycznych na ryzyko sercowo-naczyniowe
prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
Skuteczność leczenia zachowawczego otyłości zmniejsza się proporcjonalnie do jej stopnia. Obecnie za najbardziej skuteczną metodę leczenia otyłości III stopnia uważa się leczenie operacyjne.
Wprowadzenie
Otyłość jest przyczyną licznych chorób, w tym sercowo-naczyniowych, oraz wzrostu śmiertelności w każdym wieku. Wyniki 10-letniej obserwacji osób z rozpoznaniem nadwagi nigdy niepalących w wieku 50-71 lat wykazały zwiększenie ryzyka śmierci o 20-40%; a osób z rozpoznaniem otyłości o 200-300%.1 Ryzyko rozwoju powikłań otyłości i śmierci zwiększa się wraz ze stopniem otyłości. Z tego powodu otyłość III stopnia nazywana jest śmiertelną.
Główne przyczyny otyłości
Otyłość jest spowodowana dodatnim bilansem energetycznym, czyli przewagą energii pobieranej z pokarmem nad energią wydatkowaną przez organizm. W miarę wzrostu jej stopnia coraz większy udział w powstawaniu dodatniego bilansu energetycznego ma zmniejszenie wydatku energetycznego w wyniku obniżającej się aktywności fizycznej. Czynniki wpływające na zwiększenie poboru energii są złożone. Z jednej strony to wynik zmian kulturowych i struktury spożycia żywności. Globalizacja i przenikanie się różnych kuchni oraz niskie koszty żywności wysokoprzetworzonej o dużej gęstości energetycznej (zawartość energii wyrażona w kilokaloriach w 1 g pokarmu), a także industrializacja życia zawodowego i prywatnego to główne przyczyny zwiększającej się częstości zachorowań na otyłość. Badania prowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia wykazały, że w latach 1990-2008 spożycie tłuszczów w Polsce zwiększyło się o 30%, a cukru w latach 1950-2007 o 18,7 kg per capita. Z drugiej strony na pobór pokarmu wpływają zaburzenia osi fizjologicznych regulujących odczuwanie sytości i głodu oraz czynniki psychologiczne powiązane z apetytem.
W regulacji poboru pokarmu istotną rolę odgrywają bodźce wzrokowe, węchowe i smakowe. Liczne peptydy wydzielane w przewodzie pokarmowym stanowią tzw. krótką oś regulacji poboru pokarmu, informującą mózg o aktualnym stanie sytości lub głodu. Jedyny...
Mówiąc o przyczynach zachorowania na otyłość, nie można również pominąć czynników psychologicznych, takich jak zespół kompulsywnego jedzenia (BED – binge eating disorder), zespół nocnego jedzenia (NES – night eating syndrome), zajadanie stresu i n...
Otyłość a ryzyko sercowo-naczyniowe
Mechanizmy patogenetyczne łączące nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie, zwłaszcza trzewnej, i rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego są złożone. Obejmują one przewlekły układowy stan zapalny o niewielkim nasileniu, dysfunkcję hormonalną tkan...