Nowości

Alergologia: Szansa na odczulanie w alergii na jajko kurze

Dr n. med. Izabela Kupryś-Lipińska

Hydrolizaty jaja kurzego w przyszłości mogą stanowić bezpieczną i skuteczną metodę indukcji tolerancji pokarmowej.

Alergia na jajko kurze należy do najczęstszych alergii pokarmowych występujących u dzieci. Szacuje się, że może dotyczyć od 0,5 do nawet 8,9 proc. niemowląt. U dzieci w wieku 2,5 roku alergię na jajko potwierdzoną prowokacją pokarmową szacuje się na poziomie 1,6 proc. populacji.

Zalecanym postępowaniem w alergii pokarmowej jest właściwe rozpoznanie alergenu, unikanie go i leczenie reakcji alergicznych po przypadkowej ekspozycji na alergen. Całkowite unikanie alergenu jajka jest trudne, bowiem jest ono składnikiem wielu pokarmów. Nieumiejętne stosowanie diety eliminacyjnej ponadto może prowadzić do niedoborów pokarmowych i być przyczyną znacznego upośledzenia jakości życia dzieci i ich opiekunów związanego z ciągłym śledzeniem składu pokarmów i odmawianiem sobie ulubionych potraw. Dodatkowo groźne dla zdrowia i życia mogą być ukryte alergeny w produktach, które z pozoru nie powinny ich zawierać. Nic dziwnego, że rośnie zainteresowanie możliwością odczulania na alergeny pokarmowe, w tym jajko kurze. Po dobrych doświadczeniach z odczulaniem na alergeny wziewne drogą podskórną i podjęzykową przyszła kolej na rozwój szczepionek doustnych stosowanych w alergiach pokarmowych.