Dietetyka

Suplementy diety – jak diagnozować potrzeby pacjenta?

O suplementach diety: czy są potrzebne w żywieniu i jak unormować ich sprzedaż, z dr. hab. Rafałem Wołosiakiem, prodziekanem ds. dydaktyki Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, kierownikiem Zakładu Oceny Jakości Żywności, rozmawia Ryszard Sterczyński

MT: Których minerałów i witamin najbardziej brakuje w diecie Polaków?


Dr hab. Rafał Wołosiak:
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak postawiony problem, tak jak nie ma jednego Polaka. Może poza sytuacjami ogólnymi, wynikającymi ze specyfiki naszego klimatu i ograniczonej liczby słonecznych dni, z czym wiąże się zbyt mała podaż witaminy D, gdyż jej produkcja przez mikroflorę jelitową zwykle jest niewystarczająca, a jej występowanie w diecie jest rzadkością.

Dieta Polaków wyraźnie się zmienia i staje się dużo bogatsza od dawnej, tradycyjnej. Wykorzystujemy coraz więcej produktów spożywczych, zainteresowanie którymi przywozimy nawet z wycieczek po świecie. Krótko mówiąc – trudno dzisiaj przewidzieć, co zjada Polak. Dieta tradycyjna była bardziej wyrównana, dzisiaj czynnikiem wpływającym na nią jest nie tylko dostępność artykułów spożywczych, ale także niekonwencjonalne pomysły dietetyczne i wynikające z nich nietypowe niedobory.


MT: Co wiemy o suplementach diety, jakie są najczęstsze fakty i mity na ich temat?

R.W.: To ciekawe pytanie, bo z jednej strony wiemy bardzo dużo, z drugiej – bardzo mało. Wiemy, że są ich tysiące, wiemy, że inwencja ich twórców przy wymyślaniu aktywnych lub – nie ukrywajmy – potencjalnie aktywnych, lub być może aktywnych składn...


MT: Jak realistycznie przedstawić pacjentom działanie suplementów i ich miejsce wśród zażywanych preparatów?

R.W.: Suplementy diety zawierają oczywiście składniki odżywcze lub bioaktywne, ale nie przechodzą skomplikowanych badań wymaganych dla leków, więc ich działanie i ewentualne skutki uboczne nie są udowodnione. Sądzono np., że β-karoten w formie sup...

Do góry