Wytyczne

Wapń i witamina D na mocne kości

Spożycie jogurtu, ale nie mleka (z wyjątkiem USA) i sera, zmniejsza ryzyko wystąpienia złamania końca bliższego kości udowej u kobiet i mężczyzn

Zagadnienia dotyczące diety to odwieczny problem medycyny. W tym obszarze krzyżują się różne oczekiwania i wyobrażenia pacjentów oraz obiektywne dane naukowe. Dieta z pewnością ma wpływ na wszystkie aspekty zdrowotne i niewątpliwie przestrzeganie zasad dietetycznych może wspierać inne działania medyczne. Tylko co oznaczają sformułowania „dieta prawidłowa” czy „dieta optymalna”? To niezwykle pojemne pojęcia, obejmujące ogromne spectrum czynników dietetycznych. Co więcej, zalecenia dietetyczne dotyczące różnych chorób bywają ze sobą sprzeczne. Przykładowo: lekarze zajmujący się problematyką chorób metabolicznych kości (głównie osteoporozą) zalecają wysoką podaż wapnia, co bywa kwestionowane przez kardiologów lub lekarzy zajmujących się chorobami naczyń, upatrujących w wysokim spożyciu produktów bogatych w wapń, zwłaszcza mlecznych, czynnika sprzyjającego rozwojowi miażdżycy. Są jeszcze inne problemy utrudniające optymalne wykorzystanie diety do utrzymania dobrostanu zdrowotnego. Mianowicie kształcenie studentów medycyny zupełnie nie obejmuje dietetyki, stąd przeciętny lekarz nie porusza się w tym temacie zbyt swobodnie. Wiarygodna wiedza dotycząca wpływu poszczególnych składników diety na stan zdrowia nie jest łatwa do uzyskania, gdyż dieta to tylko jeden z czynników modyfikujących homeostazę człowieka i jest trudno w sposób pewny ustalić rzeczywistą zawartość dietetyczną produktów żywnościowych. Ileż to razy byliśmy odbiorcami informacji o skrajnie różnym wpływie niektórych składników naszego menu na stan zdrowia! Kawa raz była postrzegana jako szkodliwa dla układu krążenia, a potem wręcz przeciwnie, zalecano jej picie ze względu na korzystne właściwości zdrowotne.

Podobnie skrajne, zmieniające się opinie dotyczyły wielu innych produktów żywnościowych. Gdy do tego tygla dodamy działania mediów natrętnie zalewających nas reklamami nieskończonej liczby suplementów diety, to uzyskujemy obraz pełnego chaosu i dezinformacji. Gdzie jest obiektywna prawda, jak połączyć rzetelną wiedzę ze sprzecznymi oczekiwaniami dotyczącymi różnych obszarów zdrowia? To bardzo trudne zadanie, ale z pewnością nie sposób jest zaakceptować aktualną sytuację, gdy miliony pacjentów skuszonych agresywnymi reklamami producentów suplementów diety stosują bez żadnej kontroli wiele substancji o bliżej nieznanym składzie.

Sądzę, że jednym z najbardziej gorących tematów z omawianego obszaru jest spożycie wapnia. Osteoporoza to jedna z najpowszechniejszych chorób współczesnych społeczeństw, a jej konsekwencją są złamania. Charakteryzuje się zmniejszeniem wytrzymałośc...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Osteoporoza – cichy złodziej kości

Osteoporoza to znacząca jednostka chorobowa, powodująca poważne konsekwencje zdrowotne w postaci złamań wiodących do istotnego zaburzenia jakości życia. Choroba ta dotyczy głównie [...]

Badanie z Chin – zależności między spożyciem mleka i produktów pochodzenia mlecznego a występowaniem złamań

Praca chińskich badaczy to bardzo ważna i dobrze zaplanowana publikacja naukowa prezentująca istotne informacje dotyczące zależności między spożyciem mleka i produktów pochodzenia mlecznego [...]

Złamania końca bliższego kości udowej w polskim społeczeństwie

Przedstawione powyżej wyniki są bardzo ważne dla kompleksowego postępowania u pacjentów z osteoporozą. I nie idzie tu tylko o osoby, które już miały złamanie końca [...]

Badanie RAC-OST-POL

Analizując wyniki omawianego artykułu, warto zastanowić się, jak je w praktyce wykorzystać. W Polsce niestety świadomość społeczną w wielu dziedzinach kształtują głównie media. Istnieje [...]

Podsumowanie

Podsumowując wyniki prezentowanej publikacji, należy wysoko ocenić podjęty wysiłek badaczy chińskich i zebranie ogromnego materiału dającego obiektywny obraz wpływu produktów pochodzenia mlecznego [...]

Do góry