Wytyczne

Dieta w hiperurykemii i dnie moczanowej

Celem stosowanej diety jest obniżenie stężenia kwasu moczowego we krwi pacjentów w omawianej grupie. Spożycie pokarmów o dużej zawartości puryn prowadzi do wzrostu stężenia kwasu moczowego w surowicy, zatem zasadnicza interwencja żywieniowa polega na ograniczeniu podaży wysokopurynowych produktów i pokarmów

Dna moczanowa to schorzenie związane z występowaniem nawrotowych zapaleń stawów, które są spowodowane krystalizacją moczanu jednosodowego w płynie stawowym, fagocytozą kryształów i powstawaniem ich złogów w tkankach stawowych oraz w innych tkankach i narządach.

Górna granica prawidłowego stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi u mężczyzn wynosi 5,2 mg/dl, u kobiet przed menopauzą 4,0 mg/dl, a po menopauzie 4,7 mg/dl. Hiperurykemię definiuje się jako stężenie kwasu moczowego >7 mg/dl. Hiperurykemia nie jest kryterium niezbędnym do rozpoznania dny, gdyż większość osób z hiperurykemią nigdy na nią nie zachoruje. Należy jednak zaznaczyć, że wzrost stężenia kwasu moczowego silnie koreluje z ryzykiem ujawnienia się choroby. W przypadku gdy stężenie kwasu moczowego w surowicy przekracza 9 mg/dl, ryzyko wystąpienia objawów dny wynosi ok. 80%. Z drugiej strony zdarza się, że chorzy na dnę mają prawidłowe stężenia kwasu moczowego w surowicy.

Rodzaje i przyczyny dny moczanowej

Wyróżniamy dnę pierwotną i nabytą. Pierwotna dna spowodowana jest genetycznie uwarunkowanymi nieprawidłowościami dotyczącymi funkcji enzymów uczestniczących w przemianach puryn. Z kolei nabyta dna jest związana z następującymi stanami klinicznymi: ze zwiększoną podażą puryn w diecie, zwiększonym obrotem nukleotydów w organizmie w chorobach rozrostowych (pod wpływem działania radioterapii lub niektórych leków), z przyśpieszonym rozkładem adenozynotrójfosforanu (ATP – adenosino triphhosphate) (w następstwie dużego spożycia alkoholu), upośledzeniem wydalania kwasu moczowego przez nerki. Innymi przyczynami mogą być nadmierny wysiłek fizyczny, niedoczynność tarczycy, nadczynność przytarczyc.

Metabolizm kwasu moczowego

Kwas moczowy jest końcowym produktem przemian puryn w organizmie człowieka. Kwas moczowy i jego sól sodowa (moczan jednosodowy) występują głównie w formie wolnej (niezwiązanej z białkami) i w większości są wydalane przez nerki. Większość puli mocz...

Zawarte w żywności kwasy nukleinowe są rozkładane przez nukleazy soku trzustkowego, z uwolnieniem adeniny i guaniny, które następnie mogą być wchłonięte do krwiobiegu lub metabolizowane w nabłonku jelitowym do kwasu moczowego i wydalane z kałem. W...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Objawy hiperurykemii i dny moczanowej

Osoby z hiperurykemią i chorzy na dnę różnią się od osób bez tych patologii mniejszą możliwością wydalania kwasu moczowego przez nerki. W nawet 90% [...]

Zalecenia dietetyczne

Na przestrzeni wieków zalecenia dietetyczne w dnie były bardzo zróżnicowane. Nieznane były przyczyny tej choroby, a interwencja polegała na stosowaniu kleików i pieczywa jęczmiennego, [...]

Dieta niskopurynowa

W kilku badaniach oceniano zarówno czynnik genetyczny, jak i dietetyczny biorące udział w powstawaniu hiperurykemii. W metaanalizie 6 badań kohortowych, które obejmowały blisko 17 tys. [...]

Białko w diecie

Dawniejsze podejście do modyfikacji diety stosowanej w dnie moczanowej koncentrowało się na ograniczeniu białka ogółem, w celu zmniejszenia obciążenia purynami. Brak jest jednak [...]

Inne diety

Biorąc pod uwagę ryzyko wystąpienia dny związane z czynnikami stylu życia i współistnienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2, zalecenia żywieniowe powinny [...]

Normalizacja masy ciała

Rosnące rozpowszechnienie dny w Stanach Zjednoczonych i w krajach zachodnich wiązane jest ze zmianami w diecie dotyczącymi spożywania większych porcji pożywienia i niezdrowym składem diety, z dużym [...]

Wybrane produkty i składniki diety

Alkohol od dawna powiązany jest z występowaniem hiperurykemii, chociaż dane dotyczące poszczególnych rodzajów alkoholu pozostają niejednoznaczne. Badanie NHANES III wykazało znaczny wzrost [...]

Podsumowanie

W wytycznych Amerykańskiego Towarzystwa Reumatologicznego (ACR − American College of Rheumatology) dotyczących terapii dny z 2020 r. wymieniono następujące zalecenia odnośnie do czynników [...]

Do góry