Monakolina K – sposób na prawidłowy poziom cholesterolu we krwi

Ryż znany jest od tysięcy lat. Jednak na szczególną uwagę zasługuje tylko czerwona odmiana. W jego ziarnach ukryta się monakolina K, która pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi.

 

Dyslipidemia to najbardziej rozpowszechniony czynnik ryzyka choroby niedokrwiennej serca, a statyny to wciąż najważniejsze leki hipolipemizujące[1]. Ich alternatywą jest monakolina K, która ma wysoką skuteczność w leczeniu, jest bezpieczna i zaczyna odgrywać znaczącą rolę w nowoczesnej terapii kardiologicznej.

 

Ryż czerwony i monakolina K – rola w leczeniu dyslipidemii

Monakolina K, znana również pod nazwą naturalna lowastatyna, pochodzi z ryżu zabarwionego na czerwono, który został poddany fermentacji grzybem Monascus purpureus. To fitostatyna, odpowiadająca za prawidłowy poziom lipidów (cholesterolu LDL, HDL o...

Monakolina K alternatywą dla statyn

Podczas badania „Standardy Stosowania Statyn w Polsce”, które przeprowadzono na prawie 50 tysiącach polskich pacjentów leczonych ambulatoryjnie, zalecane stężenie całkowite cholesterolu osiąga co szósty, a LDL – co czwarty pacjent[4]. To dlatego w...

Do góry