Sympozjum: gastroenterologia
Sztuczne wspomaganie żywieniowe w szpitalu: wskazania i powikłania
Trevor Smith, BM, MRCP1
Marinos Elia, MD, FRCP2
W SKRÓCIE
Niedożywienie może być i przyczyną, i następstwem choroby. Cechy niedożywienia stwierdza się u 10-50% hospitalizowanych. Niedożywienie zwiększa śmiertelność i ryzyko powikłań oraz wydłuża rekonwalescencję w trakcie pobytu i po opuszczeniu szpitala. Opieka nad niedożywionym pacjentem powinna mieć charakter wielodyscyplinarny, jednak to na barkach lekarza prowadzącego spoczywa identyfikacja tych osób, właściwe postępowanie i monitorowanie.1 Niedożywienie jest zbyt rzadko rozpoznawane i równie rzadko leczone. Wskazania do wprowadzenia sztucznego wspomagania żywieniowego i jego powikłania są często przyczyną nieporozumień.
Wskazania
Wspomaganie żywieniowe należy rozważyć u pacjentów:
- z niedożywieniem, o czym świadczy:
- wartość wskaźnika masy ciała (body mass index – BMI) <18,5 kg/m2
- niezamierzona utrata ponad 10% masy ciała w ostatnich 3-6 miesiącach
- BMI <20 kg/m2 i niezamierzona utrata ponad 5% masy ciała w ostatnich 3-6 miesiącach
- z grupy ryzyka niedożywienia, o czym świadczy:
- niespożywanie posiłków lub duże prawdopodobieństwo niespożywania posiłków przez dłużej niż pięć dni
- spożywanie niedostatecznej ilości pokarmów (tzn. mniej niż połowy zwykłej ilości przez 10 dni), jeśli pacjent nie zaczyna jeść więcej
- upośledzenie wchłaniania, znaczna utrata związków odżywczych lub zwiększone zapotrzebowanie wynikające np. z katabolizmu.2
Postępowanie w ramach wspomagania żywieniowego
Wspomaganie żywieniowe polega na pomaganiu pacjentowi przy jedzeniu posiłków (można też wzbogacać ich skład), stosowaniu doustnych suplementów lub preparatów zawierających zrównoważone dawki witamin i mikroelementów. Czasami problemem będzie brak apetytu czy dysfagia. W takiej sytuacji należy rozważyć sztuczne wspomaganie żywieniowe przy użyciu zgłębnika dojelitowego lub żywienie pozajelitowe. Istotną rolę w prowadzeniu sztucznego wspomagania żywieniowego mają zespoły specjalistów, niestety mniej niż połowa brytyjskich szpitali ma takie zespoły,3 dlatego lekarze powinni znać podstawowe zasady wspomagania żywieniowego i stosować je bez specjalistycznej pomocy.2
Þywienie przy użyciu zgłębnika dojelitowego
Użycie zgłębnika dojelitowego preferuje się, jeśli możliwy jest dostęp do przewodu pokarmowego i nie ma zaburzeń wchłaniania. Ta metoda jest prostsza, tańsza i bardziej fizjologiczna, pozwala ponadto podtrzymać sprawność bariery jelitowej, choć dowody na to, że ogranicza u ludzi zjawisko translokacji bakteryjnej, są skąpe.4 Metodę tę trzeba starannie rozważyć (nie jest bezwzględnie wskazana) w przypadku: