ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Geriatria
Niedobór witaminy B12 w starości – niedoceniany problem.
Przyczyny, następstwa, możliwości terapii
prof. dr hab. n. med. Zyta Beata Wojszel
- Najczęstsze przyczyny niedoboru witaminy B12 w starości
- Jak rozpoznać niedobór witaminy B12 u osoby starszej i zaplanować postępowanie diagnostyczne
- Metody leczenia i dostosowywanie interwencji terapeutycznej do indywidualnego pacjenta
Źródła witaminy B12 i jej rola w organizmie człowieka
Witamina B12 (kobalamina) jest jedną spośród ośmiu rozpuszczalnych w wodzie witamin grupy B. Jest to związek odgrywający kluczową rolę w zapewnieniu właściwego funkcjonowania układu nerwowego i układu krwiotwórczego, istotny dla produkcji energii, proliferacji i przeżycia komórek. Głównym źródłem witaminy B12 są pokarmy pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, ryby czy produkty nabiałowe. Proces wchłaniania witaminy B12 przebiega w kilku etapach. Haptokoryna (HC – haptocorrin), inaczej określana jako białko/czynnik R (a wcześniej jako transkobalamina I), jest unikalną glikoproteiną wytwarzaną przez gruczoły ślinowe jamy ustnej w odpowiedzi na spożycie pokarmu. Białko to silnie wiąże się z witaminą B12 i chroni ją przed kwaśnym środowiskiem żołądka. Kompleks haptokoryny i witaminy B12 jest odporny na działanie kwasu solnego i przechodzi przez odźwiernik do dwunastnicy. W dwunastnicy proteazy trzustkowe uwalniają witaminę B12, która w środowisku alkalicznym łączy się z czynnikiem wewnętrznym Castle’a (IF – intrinsic factor) wydzielanym przez komórki okładzinowe. Kompleks ten wchłania się w końcowym odcinku jelita krętego za pośrednictwem specyficznego receptora (cubilin). We krwi witamina B12 jest wychwytywana przez transkobalaminy i na drodze endocytozy transportowana do komórek. Wydzielana jest z żółcią do dwunastnicy, gdzie większość witaminy B12 jest wychwytywana ponownie przez IF. Wątrobowe zapasy tej witaminy wynoszą zazwyczaj 2-5 mg, a dzienny obrót jest mniejszy niż 0,1%. Niedobór objawia się, gdy zapasy spadają poniżej 300 μg, co może trwać kilka lat.
Warto pamiętać, że 1-5% witaminy B12 wchłania się w jelicie dzięki biernej dyfuzji, bez wiązania z IF, co tłumaczy zasadność stosowania terapii doustnej w leczeniu jej niedoborów. Ilość wchłanianej aktywnie witaminy B12 jest ograniczona do 1,5 μg. Stosunkowo mała frakcja B12 trafiającej do żołądka jest wchłaniana biernie, jednak wraz ze wzrostem dawki podanej doustnie pasywnie wchłania się nawet więcej witaminy niż aktywnie, co tłumaczy zasadność terapii niedoborów dużymi dawkami doustnymi1.
Witamina B12 jest kluczowym kofaktorem reakcji enzymatycznych i odgrywa ważną rolę w licznych procesach metabolicznych przebiegających w komórkach szybko dzielących się, takich jak: komórki krwi, tkanka nerwowa, układ pokarmowy czy skóra. Cyjanoko...