Geriatria

Jak racjonalizować dietę u osób starszych?

mgr Diana Wolańska-Buzalska

Food. Nutrition. Diet Consulting

Adres do korespondencji:

mgr Diana Wolańska-Buzalska

Food. Nutrition. Diet Consulting

e-mail: dbuzalska@gmail.com

  • Prawidłowe nawyki żywieniowe są jednymi z modyfikowalnych czynników wpływających na stan zdrowia i długość życia
  • W pracy przedstawiono najważniejsze zalecenia żywieniowe dla osób w starszym wieku z uwzględnieniem aktualnego zapotrzebowania organizmu oraz jego zmian inwolucyjnych wynikających z procesu starzenia się

Żywienie seniorów w aspekcie zmian demograficznych starzejącego się społeczeństwa w Polsce i w Europie jest ważnym tematem mającym znaczenie dla zdrowia publicznego. Niezaprzeczalnie sposób żywienia na tym etapie życia nadal stanowi istotny czynnik wpływający na stan zdrowia i długość życia. Uwzględniając charakterystyczne czynniki wynikające z procesu inwolucyjnego m.in. w zakresie zmian w funkcjonowaniu wszystkich narządów organizmu czy przewagę procesów katabolicznych nad anabolicznymi, zasadna jest modyfikacja podstawowych zaleceń żywieniowych dla ogółu społeczeństwa1,2. W 2018 r. Instytut Żywności i Żywienia opublikował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla seniorów, która przedstawia podstawowe zalecenie żywieniowe dla osób w starszym wieku3.

Ogólne zasady żywienia osób w podeszłym wieku

Zalecenia zdrowego żywienia dla osób starszych są modyfikacją ogólnych zaleceń z tego zakresu dla osób dorosłych. Uwzględniają proces inwolucyjny wiążący się m.in. z osłabieniem funkcjonowania wszystkich narządów organizmu, w tym zmiany w przewodzie pokarmowym (zmniejsza się wydzielanie śliny, soku żołądkowego oraz enzymów trawiennych, osłabia odczucie smaku i węchu). Niemniej ze względu na spowolniony metabolizm osób starszych, ograniczoną zdolność syntezy białek, upośledzenie funkcji metabolizmu gospodarki węglowodanowej oraz gorsze wchłanianie witamin i składników mineralnych różnią się one od rekomendacji dla ogółu społeczeństwa.

Zmiany fizjologiczne, które towarzyszą procesowi starzenia się, wpływają na zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. U osób w starszym wieku zmniejsza się podstawowa przemiana materii, głównie na skutek spadku beztłuszczowej masy ciała (dochodzi do stopniowej utraty masy mięśniowej i siły mięśniowej), zwykle obniża się również aktywność fizyczna. W efekcie maleje zapotrzebowanie na energię, a wraz z nim – na tłuszcz. Dodatkowo podkreśla się istotną rolę dostarczania odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka, którego niedobory determinują pogorszenie stanu odżywienia organizmu3,4. Zmienione zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne wynika głównie z upośledzenia mechanizmów ich wchłaniania lub metabolizowania spowodowanego starzeniem się organizmu lub przebiegiem chorób przewlekłych. Warto podkreślić, że w przypadku współistnienia chorób przewlekłych zasady dietoterapii odgrywają nadrzędną rolę optymalnego sposobu żywienia. Stanowią one modyfikację zaleceń zdrowego żywienia wpływającego na wspomaganie leczenia konkretnej jednostki chorobowej i jednocześnie zapewniającego dobrostan organizmu w ujęciu ogólnym.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Regularność posiłków i nawodnienie organizmu

W zaleceniach żywieniowych dla seniorów rekomenduje się uwzględnienie w codziennej diecie 5-6 posiłków spożywanych regularnie co 2-3 godziny. Wartość energetyczna diety powinna być [...]

Nawodnienie organizmu

Kolejnym aspektem jest prawidłowe nawodnienie organizmu, głównie ze względu na zaburzone odczucie pragnienia u osób starszych. Choć fizjologicznie udział wody w organizmie zmniejsza [...]

Bilansowanie posiłków

Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla seniorów codzienna dieta powinna zawierać każdą z głównych grup produktów, takich jak: warzywa i owoce, [...]

Aktywność fizyczna

Zgodnie z wytycznymi World Health Organization (WHO) senior powinien przeznaczać na aktywność fizyczną przynajmniej 150 minut tygodniowo i nie krócej niż 10 minut [...]

Suplementacja

Choć codzienna, dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych, to osoby w starszym wieku są w grupie ryzyka [...]

Podsumowanie

Podsumowaniem ogólnych zaleceń jest Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku Instytutu Żywności i Żywienia (dostępna na stronie: https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym-4/) wraz [...]

Do góry