ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Żywienie
Dietoterapia w chorobach zapalnych jelit
dr n. biomed. Joanna Michalina Jurek
- Przedstawienie najnowszych zaleceń dotyczących postępowania dietetycznego u pacjentów z przewlekłymi stanami zapalnymi jelit
- Omówienie najnowszych badań klinicznych analizujących wpływ modyfikacji udziału składników odżywczych (białko, błonnik pokarmowy) oraz mikroskładników (witamina D, witamina B12, kwas foliowy, cynk, żelazo) w diecie na przebieg objawów chorób zapalnych jelit
- Przegląd powszechnych schematów odżywiania (dieta śródziemnomorska, roślinna, diety o niskiej zawartości tłuszczu) oraz diet eliminacyjnych (dieta specyficznych węglowodanów, protokół autoimmunologiczny, dieta FODMAP, dieta bezglutenowa i nowa dieta wykluczająca dla wrzodziejącego zapalenia jelita grubego)
Problemy dotyczące żywienia występują powszechnie, zwłaszcza u pacjentów z przewlekłym/nieswoistym zapaleniem jelit, co wymaga zaangażowania się grupy specjalistów mogących zaplanować skuteczną strategię leczenia. Coraz częściej pacjenci z takimi dolegliwościami trafiają pod opiekę multidyscyplinarnego zespołu, który odpowiada za dobranie odpowiednich procedur medycznych dostosowanych do rodzaju, ciężkości i przebiegu choroby u każdego pacjenta, w tym farmakoterapii, leczenia chirurgicznego, a także czynników psychospołecznych1.
Coraz częściej mówi się również o tym, że pacjenci z nieswoistym zapaleniem jelit powinni zostać poddani kompleksowej ocenie przez specjalistę zajmującego się żywieniem. Z tego powodu dietetycy stają się nieodłączną częścią multidyscyplinarnego zespołu klinicznego opiekującego się osobami zmagającymi się z chorobami zapalnymi jelit, w tym z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (UC – ulcerative colitis), zespołem jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome) czy nieswoistą chorobą zapalną jelit (IBD – inflammatory bowel disease). Należy wspomnieć, że zaangażowanie dietetyka w leczenie może mieć bardzo szeroki zakres, począwszy od edukowania pacjenta na temat roli diety w momencie ustalenia rozpoznania i na poszczególnych etapach życia/choroby po prowadzenie terapii dietetycznej mającej na celu zmniejszenie objawów i wsparcie leczenia2.
Badania epidemiologiczne wykazują, że dieta, a także codzienne nawyki żywieniowe są istotnymi modyfikowalnymi czynnikami ryzyka dla wielu chorób przewlekłych, w tym nieswoistych chorób zapalnych jelit, jak IBD. W szczególności niektóre nawyki żywi...
Pojawiają się coraz to nowe wyniki badań mających na celu zrozumienie, w jaki sposób pełnowartościowa dieta bogata w składniki odżywcze, z uwzględnieniem dodatkowych modyfikacji oraz bez nich, może pomóc ograniczyć objawy stanu zapalnego w jelitac...