ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Przetestuj się na cito
Alergie i nietolerancje pokarmowe
dr hab. n. med. Natalia Ukleja-Sokołowska, prof. UMK
1
Pacjent, lat 24, zgłosił się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej (POZ) z uwagi na nawracające obrzęki warg i języka, z towarzyszącym zaczerwienieniem i świądem w obrębie twarzy. Objawy pacjent kojarzy ze spożyciem świeżych jabłek i wiśni, jednak twierdzi, że po wypiciu kompotu, który został ugotowany z tych owoców, żadne zmiany u niego nie występują. Ponadto u mężczyzny od kilku lat wczesną wiosną występuje wodnisty wyciek z nosa, a także kichanie i świąd. Objawom nie towarzyszyła gorączka, ogólne samopoczucie było dobre. Podobne objawy występowały także wcześniej, co najmniej od 3-4 lat. Pacjent pracuje w rodzinnym gospodarstwie rolnym, podstawą działalności są sady jabłoni, ponadto mężczyzna hoduje pszczoły.
Jakie jest prawdopodobne rozpoznanie u chorego?
- Uczulenie na jabłoń – w tym przypadku pyłek z kwiatów oraz miąższ jabłka – z uwagi na wysoką ekspozycję w miejscu zamieszkania
- Uczulenie na roztocza kurzu domowego, na co wskazuje występowanie objawów w sezonie wiosennym
- Uczulenie na alergeny drzew i towarzyszący zespół pyłkowo-pokarmowy
- Uczulenie na alergeny zbóż, z uwagi na okres występowania nieżytu nosa, oraz na alergeny jabłka i wiśni
2
Pacjent, którego przypadek opisano w pytaniu 1, zgłosił się do alergologa w celu ustalenia rozpoznania i leczenia. Konsultujący go lekarz zlecił wykonanie badań diagnostycznych, by obiektywnie potwierdzić chorobę alergiczną, której występowanie podejrzewa na podstawie wywiadu chorobowego.
Wskaż zdanie nieprawdziwe:
- Wykonanie testów skórnych punktowych z zastosowaniem ekstraktów alergenów powietrznopochodnych oraz pokarmowych może być pierwszym wyborem w diagnostyce powyższej choroby
- W przypadku przeciwwskazań do wykonania testów skórnych punktowych dobrą alternatywą jest oznaczenie w surowicy IgE swoistych dla alergenów powietrznopochodnych i pokarmowych
- W przypadku alergenów pokarmowych czułość diagnostyczna zarówno testów skórnych, jak i swoistych IgE jest niższa niż w przypadku alergenów powietrznopochodnych
- Pierwszą metodą diagnostyczną, tzw. złotym standardem, jest wykonanie próby prowokacyjnej dooskrzelowej z mieszaniną alergenów powietrznopochodnych najczęściej uczulających w Polsce
3
U 19-letniej pacjentki wystąpiła ostra reakcja anafilaktyczna po spożyciu owoców morza w restauracji sushi. Około 10 minut po posiłku na skórze całego ciała pojawiła się pokrzywka, wystąpiły wodnisty wyciek z nosa i kichanie. Chora poczuła się bardzo osłabiona, miała zawroty głowy. Wezwano zespół ratownictwa medycznego. Ratownik medyczny stwierdził hipotonię z ciśnieniem tętniczym 80/40 mmHg. Wdrożono leczenie z dobrym efektem.