Żywienie

Doustna żywność medyczna w leczeniu i profilaktyce niedożywienia u dorosłych

dr n. med. Anna Zmarzły

Ośrodek Żywienia Klinicznego, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu

Adres do korespondencji:

dr n. med. Anna Zmarzły

Ośrodek Żywienia Klinicznego,

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny

im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu

ul. Koszarowa 5, 51-149 Wrocław

e-mail: aniazmarzly@gmail.com

  • Podział doustnych diet przemysłowych pod względem różnych parametrów
  • Przegląd najważniejszych wskazań klinicznych do doustnego leczenia żywieniowego z użyciem diet przemysłowych
  • Czynniki, które trzeba brać pod uwagę przy wyborze żywności medycznej dla konkretnego pacjenta
  • Trudności związane z suplementacją doustnej żywności medycznej i sposoby ich rozwiązywania

Niedożywienie lub ryzyko niedożywienia u chorych mogących się odżywiać doustnie jest wskazaniem do zastosowania wsparcia żywieniowego, najczęściej poprzez indywidualną modyfikację jadłospisu oraz zastosowanie doustnej żywności medycznej – doustnych diet przemysłowych (DDP; synonimy: doustne suplementy pokarmowe [ONS – oral nutrition support], żywność specjalnego przeznaczenia medycznego [FSMP – food for special medical purpose], DSP – doustne suplementy pokarmowe). Preparaty te są skuteczne w doustnym leczeniu żywieniowym, a ich podawanie zmniejsza śmiertelność i częstość powikłań u pacjentów niedożywionych w porównaniu ze standardową opieką, niewykorzystującą tych preparatów.

Doustna żywność medyczna

Doustne diety przemysłowe zgodnie z obowiązującymi regulacjami należą do żywności specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP) i służą do postępowania dietetycznego u pacjentów pod nadzorem medycznym. Z ich wykorzystaniem prowadzi się wyłączne lub częściowe żywienie pacjentów z ograniczoną, upośledzoną lub zaburzoną zdolnością przyjmowania, trawienia, wchłaniania, metabolizowania pokarmów lub metabolitów, jeśli nie można tego osiągnąć przez indywidualizację postępowania dietetycznego opartego tylko na jadłospisie naturalnym. Są to środki spożywcze:

  • o standardowym składzie lub o składzie uwzględniającym zapotrzebowanie organizmu przy danej chorobie, kompletne pod względem odżywczym, które mogą stanowić wyłączne lub częściowe źródło pożywienia
  • niekompletne pod względem odżywczym, które mogą być stosowane jako częściowe źródło pożywienia.

Akty prawne określają m.in. skład oraz wymagania w zakresie stosowania oraz opisywania dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego, a także podkreślają, że ich podawanie musi być bezpieczne, korzystne dla zdrowia pacjenta i skuteczne1,2.

Dla klinicysty istotna jest wiedza, że te wytworzone przemysłowo preparaty, o określonym precyzyjnie składzie, ze zmniejszonym ryzykiem uczuleń, zwykle klinicznie wolne od glutenu i laktozy, mają zagwarantowaną przez producentów czystość mikrobiol...

Wśród korzystnych cech żywności specjalnego przeznaczenia medycznego rozpatruje się wysoką zawartość białka, wyrażoną zarówno w wartości bezwzględnej (gramy), jak i w stosunku procentowym do innych makroskładników, aby pokryć zwiększone zapotrzebo...

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Częste wskazania zastosowania doustnej żywności medycznej u pacjentów dorosłych

Doustną żywność medyczną stosujemy w celu zapobiegania niedożywieniu, jego leczenia lub uzyskania pozytywnego wpływu na przebieg choroby u pacjentów, u których samą dietą nie [...]

Korzyści ze stosowania ONS

Stosowanie żywności medycznej w leczeniu i profilaktyce niedożywienia daje liczne korzyści. U pacjentów ze wskazaniami, pod warunkiem właściwego prowadzenia terapii, dzięki doustnej żywności medycznej [...]

Wybór i dawka preparatu oraz czas leczenia

Wbrew pozorom stosowanie doustnej żywności nie jest proste. Wymaga wnikliwej oceny chorób pacjenta, ryzyka żywieniowego, a także problemów metabolicznych. Czynniki te wraz [...]

Jaki pacjent kwalifikuje się do leczenia ONS?

Niezależnie od przyczyny niedożywienia/ryzyka żywieniowego osoba kwalifikująca się do leczenia ONS to chory jedzący/pijący drogą naturalną oraz rozumiejący (pacjent lub opiekun) [...]

Jaki preparat wybrać?

W większości sytuacji klinicznych chory może otrzymać od 1 do 3 razy dziennie preparat kompletny wysokoenergetyczny. Zwykle pacjenci najlepiej tolerują diety wzbogacone [...]

Doustna żywność medyczna – uwagi praktyczne

Diety przemysłowe doustne niezależnie od postaci powinny być dawkowane, przygotowywane i przechowywane zgodnie z zaleceniami producenta. Przeszkolenie pacjenta (opiekuna) z tego zakresu znacznie zwiększa [...]

Problemy chorych stosujących ONS

W trakcie leczenia doustną suplementacją pokarmową może wystąpić wiele problemów, na które należy odpowiednio zareagować (tab. 2). Nie zawsze są związane ze [...]

Podsumowanie

Z wielu powodów pacjent obciążony ryzykiem żywieniowym nie jest w stanie w codziennych racjach pokarmowych dostarczyć sobie odpowiedniej do zapotrzebowania ilości składników odżywczych, a doustną [...]
Do góry