BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Probiotyki a choroba Parkinsona
lek. Justyna Korbecka
dr hab. n. med. Sławomir Budrewicz, prof. UMW
- Znaczenie zaburzeń równowagi w obrębie mikrobioty jelitowej w rozwoju wielu chorób, również układu nerwowego, w tym choroby Parkinsona
- Sposoby modyfikacji mikrobioty jelitowej w chorobie Parkinsona
Choroba Parkinsona (PD – Parkinson’s disease) jest drugim najczęściej występującym po chorobie Alzheimera schorzeniem neurozwyrodnieniowym. Dotyczy głównie populacji osób po 65 roku życia i nieznacznie częściej rozpoznawana jest u mężczyzn niż u kobiet. Choroba Parkinsona charakteryzuje się postępującą utratą neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej i wewnątrzkomórkową akumulacją złogów α-synukleiny, tworzących tak zwane ciała Lewy’ego1. W procesie neurozwyrodnieniowym istotną rolę odgrywają również mechanizmy zapalne, zaburzenia funkcjonowania układu immunologicznego i toksyczne działanie reaktywnych form tlenu. Istnieją dowody potwierdzające rolę procesu zapalnego i stresu oksydacyjnego w promowaniu akumulacji α-synukleiny, co z kolei prowadzi do nadmiernego uwalniania cytokin prozapalnych i reaktywnych form tlenu2. Mimo istnienia licznych czynników wpływających na rozwój choroby Parkinsona dokładne poznanie przyczyn wystąpienia objawów klinicznych wciąż wymaga dalszych badań, co w związku z szybkim starzeniem się społeczeństwa nabiera szczególnego znaczenia.
Kliniczny obraz choroby Parkinsona obejmuje objawy ruchowe, takie jak drżenie spoczynkowe, bradykinezja i sztywność mięśniowa, oraz szeroką gamę objawów pozaruchowych, do których należą między innymi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, sercowo-naczyniowe, zaburzenia snu, węchu, wydzielania śliny, trudności w połykaniu, zaburzenia funkcji poznawczych, depresja i wiele innych. Objawy z tej drugiej grupy szczególnie obniżają jakość życia chorych, często są też pierwszymi symptomami choroby, wyprzedzającymi typowe objawy ruchowe nawet o kilka lat.
Oprócz zmian w istocie czarnej śródmózgowia typowe zmiany obserwuje się również w obrębie jelitowego układu nerwowego, co wskazuje na istnienie powiązań między środowiskiem dolnej części przewodu pokarmowego a ośrodkowym układem nerwowym.
Mikrobiota jelitowa
W ostatnich latach istotne znaczenie w rozwoju wielu chorób, również układu nerwowego, w tym choroby Parkinsona, przypisuje się zaburzeniu równowagi w obrębie mikrobioty jelitowej. Terminem tym określa się zbiór drobnoustrojów, przede wszystkim ba...
Zasiedlanie organizmu człowieka przez mikroorganizmy ma początek w chwili jego narodzin i jest uwarunkowane działaniem licznych czynników. Zmiany ilościowe i jakościowe mikroflory jelitowej zależą między innymi od wieku, płci, działania hormonów, ...