Rola odpowiedniej diety w leczeniu i prewencji zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem

dr n. biomed. Joanna Michalina Jurek

https://linktr.ee/joannamjurek

Adres do korespondencji:

dr n. biomed. Joanna Michalina Jurek

https://linktr.ee/joannamjurek

e-mail: joanna.michalina.jurek@gmail.com

  • W niniejszym artykule omówiono wpływ zbilansowanej diety na zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD – age-related macular degeneration), bazując na aktualnym stanie wiedzy. Przeanalizowano najnowsze wyniki badań oraz ich implikacje kliniczne pod kątem zagrożeń związanych z rozwojem AMD oraz wprowadzenia suplementacji składników mogących mieć wpływ na skuteczniejsze działania profilaktyczne w kierunku AMD i na dobór optymalnych strategii terapeutycznych

Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem to postępujące schorzenie oczu, które dotyka miliony osób na całym świecie, zwłaszcza >50 r.ż. Jako jedna z głównych przyczyn utraty wzroku przez osoby starsze stało się ono przedmiotem intensywnych badań naukowych mających na celu poznanie etiologii tej choroby i opracowanie skutecznych strategii prewencyjnych1. Jednym z licznych czynników wpływających na rozwój AMD jest dieta. Zwraca się na nią coraz baczniejszą uwagę jako na modyfikowalny element, który może odegrać istotną rolę w utrzymaniu zdrowia oczu i potencjalnym spowolnieniu progresji choroby2.

Ostatnie badania podkreślają złożoną zależność między sposobem odżywiania a ryzykiem wystąpienia AMD lub jego nasilenia1. Rosnąca liczba dowodów sugeruje, że określone wzorce żywieniowe oraz konkretne składniki odżywcze mogą mieć działanie ochronne przed tym wyniszczającym schorzeniem. Przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3, określone witaminy oraz składniki mineralne zostały zidentyfikowane jako potencjalnie korzystne składniki w walce z AMD.

Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem

Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem jest postępującą chorobą siatkówki, głównie dotykającą plamkę. Jej rozwój i progresję determinują różne czynniki. Do kluczowych cech fenotypowych AMD należą3:

  • obecność dużych druz
  • hiperpigmentacja
  • depigmentacja
  • współistnienie AMD w drugim oku, co zwiększa ryzyko progresji do późnego stadium AMD suchego lub neowaskularnego (nAMD – neovascular AMD).

Czynniki ryzyka AMD dzielą się na modyfikowalne i niemodyfikowalne, przy czym największe znaczenie mają wiek, predyspozycje genetyczne oraz historia rodzinna. Ciekawym aspektem patogenezy AMD jest przewlekła ekspozycja na stres oksydacyjny i nagromadzenie wolnych rodników, które prowadzą do przewlekłego stanu zapalnego oraz uszkodzenia fotoreceptorów2. Nie dziwi więc, że dieta i jakość odżywiania mogą odgrywać ważną rolę w rozwoju AMD – niskiej jakości dieta zwiększa ryzyko choroby, podczas gdy bogata w przeciw­utleniacze może działać ochronnie.

Pełna wersja artykułu omawia następujące zagadnienia:

Wpływ diety na patologię zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem

Dieta odgrywa istotną rolę w progresji AMD, a określone składniki odżywcze i wzorce żywieniowe mogą potencjalnie spowolnić rozwój choroby, a nawet zapobiec jej wystąpieniu4.

Niedobory składników odżywczych a ryzyko zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem

Niedobory żywieniowe, zwłaszcza związane z kluczowymi składnikami odżywczymi, takimi jak przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy, mają istotny wpływ na zdrowie oczu, [...]

Znaczenie suplementacji dla zdrowia oczu

W ostatnich latach pojawiły się liczne badania dotyczące wpływu niedoborów żywieniowych na rozwój AMD i innych chorób oczu. W związku z tym suplementacja składników odżywczych [...]

Podsumowanie

Zdrowe wzorce żywieniowe bazujące na przeciwutleniaczach (karotenoidach, luteinie, zeaksantynie, cynku oraz witaminach C i E) oraz kwasach tłuszczowych omega-3 mogą spowolnić progresję [...]

Do góry