Rola suplementów diety i poszczególnych składników pokarmowych w terapii okulistycznej
dr n. med. i n. o zdr. Aneta Jachnis-Morzy1
dr n. med. Anna Ukleja2
- W niniejszym artykule dokonano podsumowania wiedzy na temat roli poszczególnych składników pokarmowych i suplementów, w tym nutraceutyków, w terapii okulistycznej. Jest on skierowany zarówno do okulistów, jak i innych specjalistów, przede wszystkim dietetyków, oraz studentów kierunków medycznych, którzy pragną lepiej zrozumieć leczenie pacjentów ze schorzeniami narządu wzroku
Narząd wzroku jest jednym z najważniejszych zmysłów decydujących o jakości życia i samodzielności funkcjonowania człowieka. Wraz ze starzeniem się społeczeństwa oraz wzrostem częstości występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca (DM – diabetes mellitus), nadciśnienie tętnicze i miażdżyca, wzrasta też liczba pacjentów z chorobami oczu. Aktualne zainteresowanie w tej materii dotyczy nie tylko leczenia przyczynowego i objawowego, lecz także terapii wspomagających, w których istotną rolę odgrywa odpowiednia suplementacja składnikami o działaniu antyoksydacyjnym, a także znaczenie elementów stylu życia, w tym prawidłowa dieta. Spośród najczęściej opisywanych składników istotnych w terapii okulistycznej wymienia się:
- kwasy tłuszczowe omega-3
- witaminę A (w formie retinolu oraz prowitaminy A w postaci β-karotenu, zeaksantyny i luteiny)
- witaminę C (kwas askorbinowy)
- witaminy z grupy B
- witaminę E (tokoferol)
- witaminę D (kalcyferol)
- selen
- cynk
- kurkuminę
- flawonoidy.
Pokrywanie codziennego zapotrzebowania na składniki pokarmowe oraz dostarczanie substancji o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych struktur oka. Jednocześnie coraz więcej dowodów wskazuje na to, że niedobory składników pokarmowych stanowią jedną z przyczyn zwiększonego ryzyka rozwoju chorób okulistycznych, takich jak zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD – age-related macular degeneration), zaćma, retinopatia cukrzycowa (DR – diabetic retinopathy) bądź jaskra.
Znaczenie składników odżywczych w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku
Anatomia i fizjologia oka a zapotrzebowanie na składniki odżywcze
Powierzchnia oka jest zbudowana z wielu zróżnicowanych struktur połączonych ciągłością nabłonka, a jej funkcjonowanie zależy od współpracy z układem nerwowym, hormonalnym, naczyniowym i immunologicznym. Prawidłowa praca narządu wzroku opiera się p...
Stres oksydacyjny i patogeneza chorób oczu
Stres oksydacyjny spowodowany nadmiarem reaktywnych form tlenu (ROS – reactive oxygen species) prowadzi do uszkodzenia lipidów błon komórkowych, białek oraz kwasów deoksyrybonukleinowych (DNA – deoxyribonucleic acid). Mechanizm ten odgrywa istotną...