BLACK CYBER WEEK! Publikacje i multimedia nawet do 80% taniej i darmowa dostawa od 350 zł! Sprawdź >
Nowości w praktyce
Aktualne rekomendacje dotyczące picia soków owocowych przez niemowlęta, dzieci i młodzież
prof. dr hab. n med. Piotr Albrecht
dr n. o zdr. Aleksandra Pituch-Zdanowska
W pracy omówiono artykuł „Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations” autorstwa Melvina B. Heymana, Stevena A. Abramsa, Section on Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition, Committee On Nutrition, który ukazał się w maju 2017 roku w czasopiśmie „Pediatrics” [2017;139(6):e20170967].
Wprowadzenie
Artykuł omawiający wytyczne dotyczące picia soków owocowych przez dzieci jest wart nie tylko zainteresowania, ale także przyswojenia ze względu na narastający, również w naszym kraju, problem otyłości i coraz większy rozdźwięk między rekomendacjami żywieniowymi a rzeczywistością naszych zachowań w tym zakresie.
We wstępie autorzy wskazują, że dawniej pediatrzy rekomendowali picie soków owocowych, które uznawano za ważne źródło witaminy C, wody, a niekiedy także jako doskonały środek zwalczający zaparcie. Choć picie soków ma pewne zalety, to niesie ze sobą ryzyko przyswajania zbyt dużej dawki cukrów prostych, a zatem i kalorii z wszystkimi tego doraźnymi i odległymi skutkami. Brak białka i błonnika w sokach może sprzyjać nieprawidłowym przyrostom masy ciała (zarówno zbyt małym, jak i za dużym).
Definicje
W tym podrozdziale autorzy wyjaśniają, że zgodnie z normatywami Food and Drug Administration (FDA) sokiem jest produkt zawierający 100% sok owocowy (także ten produkowany z zagęszczonego soku owocowego). Wszystkie napoje zawierające mniej niż 100% naturalnego soku nie mogą być oznakowywane jako sok, a jedynie jako np. napój, nektar czy koktajl. Takie same normy dotyczą Polski i Unii Europejskiej. Sok nie może też zawierać dodatku cukru, słodzików, witamin czy wapnia, co jest dozwolone w przypadku wszelkich innych napojów owocowych. Takie składniki muszą być bezwzględnie wymienione na etykiecie produktu.
Skład soków owocowych
Informacje zawarte w tym podrozdziale mogą sprawiać wrażenie powszechnie znanych, wydaje się jednak, że warte są przypomnienia i uporządkowania. Autorzy informują, że głównym składnikiem soku jest woda. Zawarte w soku węglowodany to sacharoza, fru...
Farmakologiczne aspekty spożywania soków owocowych
W tym rozdziale autorzy wskazują na to, że wiele owoców (np. grejpfruty, borówka amerykańska, granaty, jabłka) zawiera w swym składzie flawonoidy (np. naringinę, naringeninę, hesperydynę, hesperetynę, florydzynę, floretynę, kwercetynę i kemferol),...
Wchłanianie węglowodanów z soków
W tym podrozdziale autorzy przypominają często zapomniane lub pomijane mechanizmy wchłaniania węglowodanów, a zwłaszcza sacharozy, glukozy, fruktozy i sorbitolu. Sacharoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i fruktozy, uwalniającym te kompon...