ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Suplementacja probiotyczna w czasie ciąży i w okresie niemowlęcym: jak nawyki żywieniowe wpływają na odporność dziecka?
Joanna Jurek, PhD, BSc
- Rola mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka
- Czynniki mające wpływ na skład mikrobioty jelitowej
- Czy suplementacja probiotyczna w czasie ciąży i w okresie niemowlęcym może pomóc w budowaniu odporności w późniejszym życiu dziecka? Przegląd badań klinicznych
Mikrobiota jelitowa i jej rola w zachowaniu zdrowia
Mikrobiota jelitowa, która odgrywa rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego oraz układu pokarmowego, znacząco wpływa na ogólny stan zdrowia człowieka, podobnie jak i na ryzyko wystąpienia stanów patologicznych związanych z chorobą. Ludzka mikrobiota stanowi złożoną społeczność ponad 1014 mikroorganizmów, z czego większość stanowią szczepy bakteryjne; w zależności od lokalizacji w jej skład mogą także wchodzić: wirusy, bakteriofagi, archeony i pierwotniaki oraz grzyby. Nic więc dziwnego, że ze względu na kompleksowość oraz dynamikę mikrobioty jest ona często określana przez naukowców jako supernarząd, który uczestniczy w nieustannej komunikacji pomiędzy otoczeniem a wnętrzem organizmu człowieka1.
Mikrobiota jelitowa to społeczność ponad trylionów mikroorganizmów (bakterie, pierwotniaki i grzyby), które zasiedlają obszary należące do przewodu pokarmowego, w tym jelito. Badania przeprowadzone w ramach projektu naukowego Human Microbiome Project pozwoliły na zidentyfikowanie łącznej liczby 2172 gatunków mikroorganizmów zasiedlających organizm człowieka. Zostały one sklasyfikowane w 12 różnych typach, z których 93,5% należało do: Proteobacteria, Firmicutes, Actinobacteria i Bacteroidetes. Co ciekawe, 3 z 12 zidentyfikowanych typów zawierały tylko jeden gatunek bakterii pochodzący od ludzi, tj. Akkermansia muciniphila, który jednocześnie był jedynym znanym do tej pory przedstawicielem typu Verrucomicrobia2. Z kolei dzięki wynikom uzyskanym poprzez zastosowanie metod sekwencjonowania nowej generacji (NGS – next generation sequencing) wiadomo, że jelito dorosłego człowieka jest zamieszkiwane przez 500-1000 gatunków bakterii, z których dominującymi rodzajami są: Bacteroides, Bifidobacterium, Eubacterium, Clostridioides, Peptococcus, Peptostreptococcus, Lactobacillus i Ruminococcus3.
Choć powszechnie uważa się, że mikrobiota jelitowa człowieka kształtuje się głównie na wczesnych etapach życia, to – jak się okazuje – jej skład może różnić się u poszczególnych osób, co jest związane z: cechami indywidualnymi (wiek, płeć, genetyka, rasa), ze środowiskiem (obszary wiejskie, miasto/metropolia), prowadzonym stylem życia (dieta, używki, suplementy dietetyczne: probiotyki, prebiotyki, preparaty multiwitaminowe), a także z przebytymi infekcjami lub innymi chorobami o podłożu zapalnym i ze stosowaną farmakoterapią (antybiotykoterapia, leki przeciwzapalne)4.