ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Dziecko na diecie roślinnej
mgr Iwona Kibil
- Korzyści zdrowotne płynące ze stosowania diet roślinnych wśród dorosłych i dzieci w świetle dostępnych badań
- Dieta roślinna a niedobory pokarmowe, czyli jak zbilansować dietę
- Prawidłowo zbilansowane diety roślinne (w tym wegańska i wegetariańska) jako odpowiedni sposób odżywienia na każdym etapie życia (również w okresie niemowlęctwa i dzieciństwa) według amerykańskiej Academy of Nutrition and Dietetics
- Stanowisko PTGHiŻD dotyczące stosowania diety wegańskiej u dzieci – niezbędne kontrola dietetyka i suplementacja
Dieta roślinna ostatnimi czasy zyskuje na popularności. Jest obecnie szeroko promowana jako sposób nie tylko na poprawę zdrowia, lecz także zadbania o środowisko.
Wiele badań prowadzonych wśród osób dorosłych stosujących diety roślinne wskazuje na potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z takiego sposobu odżywiania się (m.in. niższe ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2)1.
Wprowadzenie takich diet u dzieci mogłoby zatem uchronić je przed wystąpieniem nadwagi i otyłości, które stają się coraz większym problemem nawet wśród najmłodszych dzieci, oraz przed zachorowaniem na choroby cywilizacyjne, na skutek których każdego roku umierają miliony ludzi2.
Amerykańska Academy of Nutrition and Dietetics w statucie opublikowanym w 2016 roku informuje, że diety roślinne są odpowiednie na każdym etapie życia, pod warunkiem że są dobrze zbilansowane1. Jest to opinia ekspertów wydana na podstawie wyników przeprowadzonych badań wśród osób z różnych grup wiekowych. W piśmiennictwie medycznym wciąż jest jednak niewiele badań dotyczących stanu odżywienia i spożycia składników odżywczych przez najmłodsze dzieci, u których stosuje się tego rodzaju wzorce żywieniowe.
Prowadzenie diety roślinnej u małych dzieci wymaga uwagi, właściwego doboru produktów żywnościowych w jadłospisie oraz niezbędnej suplementacji składników, których nie można dostarczyć z diety (witamin B12 i D oraz kwasów omega-3). Trzeba też zauważyć, że okres niemowlęctwa i dzieciństwa jest czasem intensywnego wzrostu i niedobory składników odżywczych mogą się przełożyć na dalsze niekorzystne skutki zdrowotne w życiu dziecka. Jeszcze do niedawna nie prowadzono dobrze zaplanowanych badań uwzględniających dzieci na diecie wegańskiej, a nie tylko wegetariańskiej. Są dostępne wyniki badań z lat 80. i 90. ubiegłego wieku, które nie mają dużego odniesienia do obecnych realiów3.
W miarę upływu czasu zmieniają się stan wiedzy oraz zalecenia dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i dla dzieci. Możemy korzystać z większej grupy produktów żywnościowych i mamy większą świadomość konieczności prawidłowego bilansowania diety bez...