ŚWIĄTECZNA DARMOWA DOSTAWA od 20 grudnia do 8 stycznia! Zamówienia złożone w tym okresie wyślemy od 2 stycznia 2025. Sprawdź >
Długie karmienie piersią w kontekście żywienia dzieci i ryzyka rozwoju próchnicy wczesnodziecięcej
dr n. med. Magdalena Nehring-Gugulska
lek. Dorota Bębenek
dr n. med. Monika Żukowska-Rubik
- Wpływ długiego karmienia piersią na nawyki żywieniowe i zdrowie jamy ustnej dziecka
- Czynniki ryzyka rozwoju próchnicy wczesnodziecięcej
- Omówienie wyników badania ankietowego przeprowadzonego wśród matek długo karmiących piersią
Karmienie piersią jest najzdrowszym sposobem żywienia niemowląt i małych dzieci stosowanym przez prawie 100% polskich matek po urodzeniu dziecka. Zgodnie z rekomendacjami światowych i polskich towarzystw naukowych (World Health Organization [WHO], United Nations Children’s Fund [UNICEF], European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition [ESPGHAN], American Academy of Pediatrics [AAP], Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci [PTGHiŻD]) po rozszerzeniu diety, co następuje około 6 miesiąca życia, zaleca się kontynuację karmienia piersią do 2 roku życia lub dłużej, a mleko kobiece stanowi część zdrowej diety dziecka powyżej pierwszego roku życia. O zakończeniu karmienia piersią powinni zadecydować matka lub dziecko. Blisko 11% matek w Polsce karmi ponad 12 miesięcy, co szacunkowo dotyczy około 50 000 kobiet rocznie. Matki te są nad wyraz często krytykowane, a liczne korzyści zdrowotne wynikające z długiego karmienia naturalnego, które zostały przedstawione w tabeli 1, są mało znane polskim pracownikom ochrony zdrowia.
Próchnica jest najczęstszą przewlekłą chorobą jamy ustnej u dzieci do 3 roku życia i jest rozpoznawana u ponad połowy populacji w tym wieku w Polsce1, a na świecie problem ten dotyczy 60-90% dzieci w wieku szkolnym2. Choroba ta stanowi wyzwanie dla systemów ochrony zdrowia w zakresie zdrowia publicznego. Nic więc dziwnego, że poszukuje się jej przyczyn, aby móc stosować skuteczną profilaktykę. W ostatnich latach pojawiły się w polskich rekomendacjach dotyczących profilaktyki próchnicy3 oraz żywienia dzieci4 zapisy sugerujące kariogenne działanie karmienia piersią po 12 miesiącu życia, a zwłaszcza nocą. Matki zaczęły słyszeć od pediatrów i stomatologów, jakoby długie karmienie piersią było niezalecane. Ponieważ żadna instytucja na świecie w tym czasie nie zmieniła rekomendacji dotyczących długości karmienia, skłoniło nas to do przeglądu piśmiennictwa i przeprowadzenia badań na ten temat oraz zajęcia stanowiska5.
Wartość mleka matki długo karmiącej
Analizy antropologiczne gatunku ludzkiego wykazują, że karmienie piersią trwa zazwyczaj 3-4 lata, a najkrócej karmią matki w krajach wysokorozwiniętych, gdzie jest dostęp do alternatywnej żywności dla dzieci i kobiety są aktywne zawodowo6. W Polsc...