Jak dieta niemowląt wpływa na czas trwania i jakość snu?
Zalecenia żywieniowe
dr n. biomed. Joanna Michalina Jurek
- Związek między dietą dzieci a wzorcami snu
- Wpływ składników odżywczych, metod karmienia i pory spożywania posiłków na jakość oraz czas trwania snu
- Praktyczne strategie żywieniowe mające na celu poprawę snu niemowląt
Sen stanowi podstawę wzrostu i zdrowego rozwoju noworodków oraz małych dzieci. Na sen mają wpływ czynniki rozwojowe oraz zewnętrzne, takie jak rutyna i środowisko, a w najnowszych badaniach podkreśla się istotną rolę odżywiania w kształtowaniu wzorców snu. Skład pokarmu, czas i metoda karmienia mogą wpływać nie tylko na to, jak szybko niemowlęta zasypiają, lecz także na jakość i długość ich snu.
W obliczu zalecanego holistycznego podejścia do opieki pediatrycznej specjaliści mają wyjątkową możliwość doradzania rodzicom w zakresie strategii żywieniowych sprzyjających lepszemu snowi. Niniejszy artykuł dostarcza praktycznych wskazówek, jak poprawić sen niemowląt i ich ogólny dobrostan. Omówione w nim zostały takie czynniki, jak m.in. regulacja glikemii czy włączenie składników sprzyjających lepszemu snowi. Jego celem jest pogłębienie wiedzy specjalistów na temat tego, jak odpowiednie zalecenia dietetyczne mogą wspierać zdrowe wzorce snu u najmłodszych pacjentów, a dzięki temu przynosić długoterminowe korzyści rozwojowe.
Wpływ składników odżywczych na sen niemowląt
Tryptofan
Tryptofan – aminokwas będący prekursorem serotoniny – odgrywa kluczową rolę w regulacji snu. W badaniach zaobserwowano, że niemowlęta karmione mlekiem wzbogaconym w tryptofan szybciej przechodziły w fazę aktywnego i spokojnego snu1.
Nukleotydy
Nukleotydy występujące w mleku matki mogą wspierać regulację snu dzięki tzw. działaniu hipnotycznemu2, ich zawartość w pokarmie jest zależna od cyklu dobowego.
Nukleotydy odgrywają istotną rolę w regulacji snu i funkcjonowaniu mózgu, wpływając na jego aktywność. Przykładowo niektóre nukleotydy występujące w pokarmie kobiecym wykazują właściwości nasenne. Adenozyno-5′-monofosforan (5′AMP – adenosine 5′-monophosphate), guanozyno-5′-monofosforan (5′GMP – guanosine 5′monophosphate) i urydyno-5′-monofosforan (5′UMP – uridine 5′-monophosphate) to nukleotydy, których stężenie zwiększa się w mleku w porze nocnej, co może się przyczyniać do hipnotycznego efektu pokarmu matki i tym samym pomagać niemowlętom zasypiać2. Ponadto niektóre nukleotydy, np. 5′AMP, 5′GMP, cytydyno-5′-monofosforan (5′CMP – cytidine 5′-monophosphate) i inozyno-5′-monofosforan (5′IMP – inosine 5′-monophosphate), charakteryzują się istotnymi wahaniami okołodobowymi w mleku matki, przy czym 5′AMP i 5′GMP osiągają szczyt w nocy, a 5′CMP i 5′IMP w ciągu dnia2. Nukleotydy odgrywają również kluczową rolę w procesach neuronalnych związanych ze snem. Szczególnie cykliczne nukleotydy (np. cAMP i cGMP) w mózgu szczura zmieniają się w trakcie cyklu snu i czuwania, co może odzwierciedlać zmiany w uwalnianiu neuroprzekaźników podczas różnych faz snu3.